Az irodalmi Nobel-botrány gyanúsítottja három évet is kaphat

2018.09.24. 15:47

Egy svéd ügyész három év börtönbüntetést kért Jean-Claude Arnault-ra, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kirobbant szexuális zaklatási botrány gyanúsítottjára – írja az MTI.

Arnault a svéd kulturális élet egyik ismert alakja, Katarina Frostensonnak, a Svéd Akadémia tagjának a férje, aki üzletileg is kötődik a testülethez. Svéd lapértesülés szerint 18 nővel szemben követett el szexuális túlkapásokat, de csak egy nő kétrendbeli, 2011-ben elkövetett szexuális kényszerítése miatt felel a bíróság előtt. 

Jean-Claude Arnault
Jean-Claude Arnault
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

A büntetőper hétfői napján Christina Voigt ügyész záróbeszédében hároméves börtönbüntetést kért a vádlottra, és hangsúlyozta, hogy a francia állampolgárságú Arnault nem kerülhet szabadlábra, mert fennáll a veszélye, hogy elhagyja az országot. A bíróság helyt is adott az ügyész indítványának, így a vádlottat őrizetbe vették. Az Arnault elleni korrupciós vádakat bizonyíték hiányában ejtették. 

Az ügy tárgyalása zárt ajtók mögött folyik a Stockholmi Kerületi Bíróságon. Az ügyben október 1-jére születhet ítélet.

Arnault tagadja, hogy szexuális erőszakot követett volna el vagy szexuálisan zaklatott volna bárkit.

Több állítólagos áldozata azzal vádolja a befolyásos Svéd Akadémiát, hogy tudott a férfi viselt dolgairól, de „a hallgatás kultúráját” kényszerítette a svéd főváros értelmiségi köreire.

Arnault saját, a stockholmi elit körében felkapott kulturális központja bőkezű támogatást kapott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testülettől.

Mint arról korábban beszámoltunk, a botrány miatt annyira felbolydult a Svéd Akadémia tagsága, hogy a kilépések és az ellentétek miatt idén nem is adnak át Nobel-díjat az irodalmi kategóriában. Helyette lesz viszont egy ellendíj, amelynek egyik esélyese Murakami Haruki, de ő már jó előre közölte, nem kér a díjból.

Ne maradjon le semmiről!