Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönbe megy Bill Cosby

2018-09-24T161012Z 1001450680 RC1BC64E9E00 RTRMADP 3 PEOPLE-COSB
2018.09.25. 20:16 Módosítva: 2018-09-25 20:59:35

Ítéletet hirdettek a világhírű tévés-komikus Bill Cosby büntetőperében. Az áldozatok elkábításért és megerőszakolásáért a 81 éves színészre a bíró 3-10 év börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki: legkevesebb három, de legfeljebb 10 évet kell ülnie. Ezt először a megyei ügyész twittelte ki.

Ez az igazság pillanata, Mr. Cosby, eljött az idő, eljött a nap, amikor ez az egész visszaüt önre 

– mondta a bíró Cosbynak. Mint mondta, döntésekor sokat nyomott a latban a legismertebb áldozat vallomása. A pennsylvaniai Montgomeryben zajló büntetőper ítélethirdetésén

a bíró először azt jelentette be, hogy Bill Cosbyt erőszakos szexuális ragadozónak minősíti.

Ennek nem volt közvetlen hatása az ítéletre, viszont azzal jár, hogy bárhova költözik, értesítik a környéken élőket, hogy szexuális erőszaktevő lakik a közelükben, és bekerül az ilyen személyek nyilvántartásába is. Cosbynak ezen felül regisztrált szexuális bűnözőként élete végéig terápiába kell járnia.

Cosby nem kívánt felszólalni a bíróság előtt.

A börtönbüntetést azonnal meg kell kezdenie, tehát a bíróságról egyből a kijelölt börtönbe viszik,

miután a bíró elutasította, hogy a fellebbezés már korábban bejelentett benyújtásáig óvadék fejében szabadlábon maradhasson. Később a védők kérésére visszavonult, hogy ezt a döntését még egyszer átgondolja. Végül a kerületi ügyész szerint arra jutott hogy nem változtat az eredeti döntésén:

Cosbyt bilincsben vezették ki a tárgyalóteremből.

Az ítélethirdetést 10 olyan nő is végighallgatta, akik Cosbyt szexuális erőszakkal vádolták. Cosby felesége nem volt jelen.

A szakértőként felkért Kristen Dudley pszichológus ismertette a vizsgálatok eredményeit, ami szerint Cosby kontrollálhatatlan vágyat érez, hogy fiatal nőket zaklasson, és szabadlábon maradása esetén fennáll a bűnismétlés lehetősége. A pszichológus hangsúlyozta azt is, hogy minden esetben megegyeznek a módszerek, ami szerint először összebarátkozott az áldozataival, majd a bizalmukat kihasználva leitatta vagy elkábította őket, hogy utána kizárólag a saját vágyaival törődve erőszakoskodjon a magatehetetlen áldozatokkal.  

A bíróság már áprilisban bűnösnek találta mindhárom vádpontban Bill Cosbyt, Amerika egyik legnépszerűbb komikusát, aki a vád szerint 2004-ben előbb elkábított, majd megerőszakolt egy nőt. Akkor azt írtuk:  a 81 éves, teljesen vak Cosbyt minden egyes vádpontban akár tízéves büntetésre is ítélhetik, így összesen 15- 30 év szabadságvesztésre számíthat, amit egyidejűleg ülhet le, de csak azután kell börtönbe vonulnia, hogy elítélték. Jelenleg a szakértők azt jósolják, hogy mivel nem volt korábban büntetve, elképzelhető, hogy egytől négy évig terjedő börtönbüntetéssel is megúszhatja a botrányt. Egy szakértő szerint azért is nehéz megjósolni az ítéletet, mert az ilyen fajta bűncselekmények miatt jóval fiatalabb, korábban büntetett férfiak szoktak bíróság elé állni. 

Az áldozat, aki először a nyilvánosság elé állt, Andrea Constand, korábbi kosárlabdázó, a Temple Egyetem munkatársa, aki 2004-ben azért ment Cosby philadelphiai otthonába, hogy karriertanácsokat kapjon tőle, ám állítása szerint ott elkábították, majd szexuális bűncselekmény áldozata lett.

Cosby és az ügyvédei később abszurdnak nevezték a nő vádjait, azt állították, hogy a szexuális kapcsolat közös megegyezéssel jött létre. Két évvel később, 2006-ban aztán a felek peren kívül állapodtak meg egymással, Cosby mintegy 3,4 millió dollárt fizetett a nőnek, aki áprilisban könnyekkel fogadta a hírt, hogy Cosbyt bűnösnek találták.

Mint korábban írtuk, Bill Cosby zaklatási ügyei 2014-ben kaptak nagyobb nyilvánosságot, erről készített összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni. A komikust mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. Az állítólagos áldozatok között vannak modellek, pincérnők és a showbizniszben dolgozók. Az esetek a hatvanas évekig nyúlnak vissza, legtöbbjük már elévült.

(CNN, BBC, NYTimes)

Ne maradjon le semmiről!

(Borítókép: Bill Cosby és ügyvédje távoznak a tárgyalásról - fotó:  David Maialetti / Pool / Reuters)