Jelentkeztek Banksy önmegsemmisítő alkotásáért

Screen Shot 2018-10-11 at 21.14.25.png
2018.10.11. 21:07

A magát múlt pénteken az elárverezés után félig bedaráló Banksy-alkotás, a Lány Léggömbbel műért eredetileg a legtöbb pénzt ajánló új tulajdonos átveszi az új formájában is a képet, jelentette be az árverést rendező Sotheby's aukciósház.

A vevőről azt árulták el, hogy egy nő, európai gyűjtő, és régóta kapcsolatban áll a Sotheby's-zel. Azon az áron veszi át az aukciósháznál most már Szerelem a Kukában néven emlegetett alkotást, amennyit a darálás előtt kínált érte.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

We are pleased to announce that the winning bidder on @Banksy’s ‘Girl with Balloon’ last Friday night in London has confirmed their decision to acquire the new work that was created in our salesroom. Newly titled ‘Love is in the Bin’, the piece has become the first artwork in history to have been created live during an auction. The buyer, a female European collector and a long-standing client of Sotheby’s, is proceeding with the purchase at the same price as was achieved in the room on the night. ‘Love is in the Bin’ will be on view to the public in Sotheby’s New Bond Street galleries in #London on Saturday and Sunday 13th and 14th October from noon until 5pm. Final entry to the galleries at 4.40pm. #LoveIsInTheBin #SothebysContemporary #Banksy

Sotheby's (@sothebys) által megosztott bejegyzés,

Mint írtuk, rekordáron, 1,1 millió dollárért (310 millió forintért) árverezték el a rejtőzködő graffitiművész képét New Yorkban, de ezek után Banksy megtrollkodta az aukciót: a festmény megsemmisítette önmagát. A keretén belül megszólalt egy riasztó, és a keret elkezdte ledarálni a benne található képet.

Alex Branczik, az aukciósház európai kortárs művészetért felelős vezetője szerint meg lettek banksyzve, és a ledarálás már a műalkotás integráns része. A Sotheby's Branczik állítása szerint nem vett részt az önmegsemmisítésben.

Becsüsök azóta úgy vélték, hogy ezzel megkétszereződött a mű értéke, és már akár kétmillió fontot is érhet. Ettől függetlenül idáig kérdés volt, hogy az eredeti kép vevője ebben a formában is igényt tart-e az alkotásra.