Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Buharov testvéreket imádták a grazi Steirischer Herbst fesztiválon

2018.10.15. 11:38

A Buharov testvérek, azaz Igor és Ivan Buharov, a magyar független film fontos alakjai: a rendezőpáros tucatnyi minimál-költségvetésű filmet készített, kísérleti filmjeikkel pedig a kortárs képzőművészet területén is jelentős sikereket értek el. Ennek örvén kerültek be még szeptember 20-án Ausztria egyik legjelentősebb nemzetközi kortárs művészeti fesztiváljának programjába, a grazi Steirischer Herbst (Stájer Ősz) fesztiválra. 

Az Osztrák Kommunista Párt székházában, a Volkshaus-ban (Népházban) egy több térre kiterjedő, multimediás installációt mutatnak be, amely október 14-ig megtekinthető. A helyszín nem véletlen, a fesztivál idén Volksfronten (Népfrontok) címmel jelentkezik, és

a népfront provokatív, történeti és politikai szempontból ellentmondásos jelenségére fókuszál, aktuális társadalmi kérdéseket, valamint ideológiai frontvonalakat feszeget.

A fesztivál elsősorban új, helyszínspecifikus művek készítésére kérte fel az alkotókat. A Buharov testvérek Erdődi Katalin kurátor meghívására, Örök szándékmező hangolás címmel egy misztikus-tudományos szentélyt hoztak létre a pártszékház tereiben: az eljövendő forradalom laboratóriumát, amelyhez a növényekben találtak meglepő szövetségesekre.

A magyar alkotópáros munkája legalább olyan meglepő, mint a helyi kommunista párt rendszeres választási sikere.

(Die Presse, Almuth Spiegler)

A Buharov testvérek nem véletlenül választották a növényeket a készülő forradalom főszereplőinek, hiszen ők rendelkeznek a világon a legkiterjedtebb és összefüggőbb kommunikációs hálózattal. A művészek szerint, ezzel alternatív információs csatornákat kínálnak egy olyan történelmi pillanatban, amikor az adatbiztonság összeomlásával mi, emberek, fokozott digitális megfigyelés és kontroll tárgyaivá válunk.

Az installációt nagyszabású, közel másfél órás performansz nyitotta meg, melyben a magyar művészeti és zenei élet olyan meghatározó alakjai működtek közre, mint Hajdu Szabolcs filmrendező, Török-Illyés Orsolya, Réti Iringó és Fátyol Hermina színésznők, Paizs Miklós, Horváth László, Vereb Szabolcs, és Kovács Gergely zenészek, valamint Monhor Viktória, Szolnoki József és Vándor Csaba képzőművészek.