Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minek ment oda? Honlappal küzdenek a szexuális zaklatás ellen

2018.10.16. 14:34

Egy éve tárta nyilvánosság elég Sárosdi Lilla színésznő, hogy ő is szexuális zaklatás áldozata volt. Sárosdi a nemzetközi #metoo mozgalom hatására érezte úgy, hogy története felhívhatja a figyelmet a szexuális visszaélésekre Magyarországon is. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ) elindította a Minekmentoda projektet, és ennek felületeként minekmentoda.hu honlapot, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a szexuális zaklatás és más hatalommal való visszaélés áldozatai számára, hogy ne a nyilvánosság bevonása legyen az egyetlen eszköz, amellyel elérhetik, hogy meghallják a hangjukat. A honlap az intézményvezetőkhöz, szakmai és más civil szervezetek vezetőihez is szól: ismerjék meg és vegyék át a jó gyakorlatokat, használják a bizalmi környezet kialakítását és megtartását segítő programokat, technikákat – áll a FESZ közleményében.

A FESZ a szövegben az Index vasárnap megjelent felmérésére is hivatkozik. Ebből az derült ki: a szexuális zaklatásról szóló, Hollywoodból és itthonról érkező hírek hatására az emberek Magyarországon már súlyosabb problémának tartja a szexuális zaklatást, mint egy évvel ezelőtt. 

A változás tehát elkezdődött, de a munkáltatók többsége még mindig egyértelműen hárítja a falaik között vagy munkatársaik által elkövetett abúzusokkal kapcsolatos felelősséget. A Minekmentoda projekt az áldozatok segítése mellett azért küzd, hogy erősödjön az oktatási intézmények és munkaadók felelősségvállalása a prevencióban”

– teszik hozzá.

A FESZ tavaly novemberben döntött arról, hogy színházi szakemberek, szakszervezetek és érdekvédő szervezetek bevonásával szakmai programot készít az intézmények számára a zaklatási ügyek megelőzésére – a konferencián az Index is ott volt, ezt írtuk róla:

A kezdeményezéshez csatlakozott több színházi társaság és szakszervezet is. A FESZ pedig – a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) szakértőivel mostanra kidolgozott egy olyan csomagot, amely egyrészt ahhoz próbál eszközöket adni, hogy könnyebb legyen megelőzni a hatalommal való visszaélési eseteket, másrészt szakszerűen és emberségesen lehessen kezelni az ilyen ügyeket bármilyen – nem csak színházi – munkahelyen, vagy más közösségben.

A Minekmentoda projekt keretében FESZ mint a független előadó-művészeti szervezetek ernyőszervezete a saját honlapján elsőként vezeti be a munkahelyi zaklatással szembeni panaszok – akár anonim – bejelentésére létrehozott felületet, és a panaszok kezelésére szolgáló, garanciákat nyújtó eljárásrendet – írják.

A FESZ emellett az elkövetkező hónapokban nyilvános eseményeket szervez az oldal megismertetése érdekében és azért, hogy ez a téma napirenden maradhasson. Az első ilyen eseményre 2018. november 14-én a botrányokban korábban szintén érintett Operettszínházhoz tartozó Kálmán Imre Teátrumban kerül sor: a Manna Kortalan Kortárs sorozatában az Alá/fölé című előadást Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Bodor Gyöngyi kortárs szerzők írásai és a témát érintő cikkek felhasználásával hozza létre. A színházi produkció második felében Szily Nóra vezeti a témával kapcsolatos beszélgetést.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!