Jenő
-3 °C
6 °C

Orbán nyitja meg a felújított Szépművészetit

2018.10.24. 09:28

Több mint háromévnyi rekonstrukció után október 31-én, jövő szerdán, újra megnyílik a Szépművészeti Múzeum – mondta Baán László, az intézmény főigazgatója a visszahódított Hír TV-nek. Mikor a Román Csarnok ideiglenes megnyitását februárban bejelentették, Baán még október 25-re jósolta az átadást.

A kormánybarát Magyar Idők szerdai száma szerint a felújított múzeumot maga Orbán Viktor miniszterelnök nyitja majd meg. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár később az MTI-vel közölte: Orbán Viktor október 30-án, kedden, nyitja meg a Szépművészetit.

A múzeum szenzációjának számító Román Csarnok hetven évvel ezelőtt zárta be a kapuit. Baán elmondta: csak ezen a termen több mint 50 restaurátor dolgozott egy éven át, több ezer négyzetméter falat kellett rekonstruálva újrafesteni, összesen 5,5 kiló arany került fel a falakra.

Baán László hangsúlyozta: október végén még nem nyitják meg a teljes múzeumot, az összes új állandó kiállítást 2019 közepétől lehet megnézni. Ahogy a Magyar Idők írja, ennek technikai okai vannak, hiszen ezzel párhuzamosan bezárják az MNG régi magyar gyűjteményének állandó tárlatait, és ezeket elhozzák a Szépművészetibe.

Amikor az első magyar Frida Kahlo-kiállítást bejelentették, Baán elmondta: a felújítás és a műtárgyak költöztetésének összköltsége mintegy 15 milliárd forint. Az intézmény első időszaki kiállítása Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, a tárlat a Michelangelo-teremben lesz majd látható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?