Prőhle: Sosem kellett választanom Nyirő és Esterházy között

2018.10.25. 15:40

"Örömmel dolgoztam a múzeumban, eddigi pályafutásom fontos tanulsága, hogy a kultúrának kulcsszerepe van általános állapotaink javításában, gyerekeink nevelésében. Én otthon olyan környezetben nőttem fel, ahol sosem kellett választanom Nyirő József, Herczeg Ferenc és Esterházy Péter között, sem stílusuk, sem politikai nézeteik különbözősége miatt, csak írásaik színvonala volt az érdekes.

Meggyőződésem, hogy ez olyan stratégia, amely az irodalmi múzeumhoz hasonló közintézmények számára is vállalható. Sajnálom, hogy ezt a fenntartó miniszter végül másképp gondolta" - nyilatkozta Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum nemrég menesztett vezetője az Evangélikus Életnek adott interjújában.

Prőhle szerint "furcsa helyzet", hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a  közleményben, amiben bejelentette, hogy no­vember elsejei hatállyal közös megegyezéssel megszűnik a megbízatása, megállapította, hogy kiemelten hatékonynak tartják a munkáját. Mégis "egy sajtókampány nyomán" távoznia kell.

A menekültekkel kapcsolatos vitáról elmondta, hogy fontos a közösség védelme, de nem mentesít a személyes felelősség alól. „A migrációs válság csúcsán számos vitában érveltem azzal bel- és külföldön, hogy van egy világos érdek, amely nem más, mint a közösség védelme a bevándorlók kontrollálatlan tömegével szemben. Nem vitás, hogy a magyar kormánynak komoly érdemei vannak abban, hogy ezt időben felismerte. De ez nem mentesít a személyes felelősség alól, amikor úgy merül fel a kérdés, hogy mint magyar evangélikus, keresztyén hívő mit teszek azért, hogy ezek az emberek ne fulladjanak a tengerbe, de leginkább ne is induljanak el, próbáljanak a saját égtájukon úgy élni, hogy ne érezzék az elindulás szükségességét. Milyen módon tudok én áldozatot vállalni ezért?”

Prőhle az utóbbi hónapokban került a kormánymédia kultúrkampfjának célkeresztjébe, miután a Magyar Idők publicistája szerint olyan íróknak is teret adott a múzeumban, akik gyakran kritizálni merészelik a kormányt. Távozása óta most nyilatkozott először.