Tényleg megszűnik a kultúr-tao, a jövőben kormány dönt a támogatásokról

2018.10.25. 12:44

Valóban megszűnik jelen formájában az előadó-művészeti szervezetek tao-támogatása – jelentette be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Vasárnap az Index írta meg, hogy a kormány erre a lépésre készül, és várhatóan szerdán tárgyalják az erről szóló törvényjavaslatot. Ez valóban megtörtént, de végleges döntést várhatóan csak a következő kormányülésen hoznak.

„A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét, és arra jutottunk, hogy kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert szeretnénk bevezetni. Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában, nem ebben a rendszerben” – jelentette ki a kormányinfón a miniszter.

Arra a kérdésre, tervezik-e, hogy az eddig a jegyeladások után, a kormánytól függetlenül a cégek társasági adójából igényelhető összeg kiutalásáról a jövőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fog dönteni, és a minisztériumhoz kerüljön az erről szóló pályázatok felügyeleti és elbírálási joga, Gulyás azt mondta: van ilyen javaslat, „az lenne a jó, ha a kormány döntene”.

Gulyás a döntés okaként azt nevezte meg, hogy a kulturális szférába kerülő nagyjából 35 milliárdos összeget egyrészt „egyenlőtlenül” osztották el, másrészt voltak visszaélések. „A forrást nem kívánjuk csökkenteni, de az lenne a jó, ha pályázati formában vagy egyéb világos, megismerhető szempontok alapján döntene róla az EMMI” – mondta. Arra nem tért ki, mit nevez egyenlőtlennek egy olyan rendszerben, amelynek eddig egyetlen alapja az volt, hogy mely kulturális intézmény hány jegyet ad el, ahogy arról sem, miért egyből a rendszer megszüntetésén gondolkoznak a csalások vizsgálata helyett. Az Index forrásai ugyanis mind megerősítették, hogy bár a sajtóban nyilvánosan olvasható volt azon szervezetek neve, amelyek visszaélésszerűen, nem létező tevékenység mellett vettek fel milliárdos támogatásokat, ezeket mégsem vizsgálta semmilyen hatóság.

Gulyás azt is közölte: az intézkedés nem része a kultúrharcnak, „Mert semmilyen kultúrharcban nem vagyunk érdekeltek, azt nem támogatjuk, károsnak tartjuk, még akkor sem, ha ilyen kezdeményezések a mi oldalunkon vagy a mi oldalunkhoz köthető személyek által is elhangzottak.” Hozzátette azt is: „A kulturális támogatás nem politikai alapon történik.”

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás azzal kapcsolatban megnyugtatott mindenkit, hogy a látványsportok felé érkező támogatásokban természetesen semmilyen visszaélés nem történt.

Korábban azt írtuk, a kultúr-tao megszüntetése a legjobban a magánszínházak és a független színházak számára jelentene érvágást, több ilyen intézmény akár meg is szűnhet az intézkedés nyomán, hiszen számukra a minisztérium vagy az önkormányzat nem biztosít éves, normatív támogatást. Az Átriumban játszó Kultúrbrigád a Facebookon azt is kijelentette, ebben az esetben olyan hatalmas látogatottságú előadásokat is le kényszerülhetnek venni a műsorukról, mint Az Őrült Nők Ketrece vagy a Chicago, mivel ezek bekerülési költsége sokkal nagyobb, mint amennyit pusztán a jegyeladásokból elő tudnának teremteni.

Ne maradjon le semmiről!