Olivér
4 °C
8 °C

Tényleg megszűnik a kultúr-tao, a jövőben kormány dönt a támogatásokról

2018.10.25. 12:44

Valóban megszűnik jelen formájában az előadó-művészeti szervezetek tao-támogatása – jelentette be Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Vasárnap az Index írta meg, hogy a kormány erre a lépésre készül, és várhatóan szerdán tárgyalják az erről szóló törvényjavaslatot. Ez valóban megtörtént, de végleges döntést várhatóan csak a következő kormányülésen hoznak.

„A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét, és arra jutottunk, hogy kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert szeretnénk bevezetni. Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, az eddigi forrásokat a kormány jövőre is biztosítja, de nem ebben a formában, nem ebben a rendszerben” – jelentette ki a kormányinfón a miniszter.

Arra a kérdésre, tervezik-e, hogy az eddig a jegyeladások után, a kormánytól függetlenül a cégek társasági adójából igényelhető összeg kiutalásáról a jövőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fog dönteni, és a minisztériumhoz kerüljön az erről szóló pályázatok felügyeleti és elbírálási joga, Gulyás azt mondta: van ilyen javaslat, „az lenne a jó, ha a kormány döntene”.

Gulyás a döntés okaként azt nevezte meg, hogy a kulturális szférába kerülő nagyjából 35 milliárdos összeget egyrészt „egyenlőtlenül” osztották el, másrészt voltak visszaélések. „A forrást nem kívánjuk csökkenteni, de az lenne a jó, ha pályázati formában vagy egyéb világos, megismerhető szempontok alapján döntene róla az EMMI” – mondta. Arra nem tért ki, mit nevez egyenlőtlennek egy olyan rendszerben, amelynek eddig egyetlen alapja az volt, hogy mely kulturális intézmény hány jegyet ad el, ahogy arról sem, miért egyből a rendszer megszüntetésén gondolkoznak a csalások vizsgálata helyett. Az Index forrásai ugyanis mind megerősítették, hogy bár a sajtóban nyilvánosan olvasható volt azon szervezetek neve, amelyek visszaélésszerűen, nem létező tevékenység mellett vettek fel milliárdos támogatásokat, ezeket mégsem vizsgálta semmilyen hatóság.

Gulyás azt is közölte: az intézkedés nem része a kultúrharcnak, „Mert semmilyen kultúrharcban nem vagyunk érdekeltek, azt nem támogatjuk, károsnak tartjuk, még akkor sem, ha ilyen kezdeményezések a mi oldalunkon vagy a mi oldalunkhoz köthető személyek által is elhangzottak.” Hozzátette azt is: „A kulturális támogatás nem politikai alapon történik.”

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 25-én.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás azzal kapcsolatban megnyugtatott mindenkit, hogy a látványsportok felé érkező támogatásokban természetesen semmilyen visszaélés nem történt.

Korábban azt írtuk, a kultúr-tao megszüntetése a legjobban a magánszínházak és a független színházak számára jelentene érvágást, több ilyen intézmény akár meg is szűnhet az intézkedés nyomán, hiszen számukra a minisztérium vagy az önkormányzat nem biztosít éves, normatív támogatást. Az Átriumban játszó Kultúrbrigád a Facebookon azt is kijelentette, ebben az esetben olyan hatalmas látogatottságú előadásokat is le kényszerülhetnek venni a műsorukról, mint Az Őrült Nők Ketrece vagy a Chicago, mivel ezek bekerülési költsége sokkal nagyobb, mint amennyit pusztán a jegyeladásokból elő tudnának teremteni.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?