Ödön
2 °C
11 °C

Itt nézheti meg a legjobb animációkat!

2018.10.28. 08:19

Budaörsön október 27-én lett vége az elsőfilmes animációsok nemzetközi filmfesztiváljának a Primanimának. Ennek alkalmából bemutatjuk a tavalyi évad legjobb filmjeit az Indafilmen.

Egy Oscar-jelölt animáció a bajba jutott halakról, egy bizarr nagyvárosi finn krimi, egy magyar film a kandúrba szerelmes nőről, és a suta, lomha farkú koátik harca a csúfolódók ellen. Összeválogattunk egy féltucatnyi alkotást, amit megnézhetnek nálunk a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál előző évadának animációiból.

Jonatan Schwenk: Áradás (Sog)

A Primanima nagydíját Jonatan Schwenk filmje nyerte, ami azóta megkapta az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztivál fődíját is több fődíj mellett és bekerült a 2019-es Oscar-jelöltek közé. Egy áradás után halak szorulnak az öreg fatörzsek ágai közé, a közelben lévő barlang lakói segítség helyett megpróbálják elűzni a halakat. 

Technikailag zseniálisan vegyíti a klasszikus bábfilmet és a 3D-t. A sokszorosan díjnyertes film gyomorszorító látlelete a mai kor inhumánus, az idegentől, mástól viszolygó társadalmáról, ami szolidaritást csak nyomokban tartalmaz.

Wunder Judit: Kötelék

Wunder Judit MOME Anim diplomafilmje a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat hozta el a Primanimán. 

Az álomszerű film a magyar animáció női vonalát erősíti, mint Bucsi Réka, Tóth Luca, Kreif Zsuzsanna, Andrasev Nadja, Szederkényi Bella filmjei teszik. A Kötelék című filmben erős metaforákkal dolgozik: egy kandúr a férfiasság szimbólumaként jelenik meg, a pamutgombolyag továbbguruló kötelékként, és a szexuálisan kívánatos nő egyszeriben magára hagyott, egyedülálló anyává válik.

Nagy Szabolcs: Fiaskó

A legnépszerűbb magyar animációnak járó díjat Nagy Szabolcs stop motion filmje kapta, amit a Szent György Média és Informatikai Szakgimnáziumos tanulmányai alatt készített. A humoros, jó tempójú mozi végigsöpört a magyar fesztiválokon (legjobb elsőfilm, KAFF; közönségdíj, Primanima, Friss Hús legígéretesebb fiatal rendező). Zseniális bohózat egy ravasz falusi öreg és egy vándorló mágus találkozásáról.

Nikita Diakur: Csúnya (Ugly)

A csúnya animáció nyerte a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a PrimaSound zsűrijének különdíját is. A filmben egy rút macska a túlélésért küzd a darabokra hullott világban, és lelki társát keresi. 

Nikita Diakur stílusa újszerű kombinációja a digitális technikáknak, ami a 3D-t nem a tökéletesen életszerű szépség, hanem a tökéletesen tökéletlen csúnyaság megalkotására használja.

Elli Vuorinen: Fájó szemek az örökkévalóságnak

A finn kisfilm főszereplője egy optikus, akinek munkanapjai tele vannak különös ügyfelekkel, akik rendre kétes módon használják az optikai műszereket.

Egy egészen bizarr nagyvárosi krimi lett, amiben a városlakók vaksisága egészen pazar, ötletes hangdizájnnal párosul. A PrimaSound zsűritől kapta a fődíjat „a karakterek egyéni hangi ábrázolásáért, az ötletes és érzékeny hangi dramaturgiáért, valamint a kép és hang összhangjából kialakuló remek filmért”.

Nicolas Ménard: Szerda Goddard-dal (Wednesday with Goddard)

A Primanima közönsége ezt a rövidfilmet szerette a legjobban. A Godot-ra várva után most épp Goddard-t kutatva jut el a mai kor frusztrált, egzisztenciális válságban lévő főhőse, Eugene az elmagányosító megvilágosodásig. A természet grandiózus kellékei a kínai Manshen Lo finomvonalú kézirajzaiban jelennek meg, míg az emberi szereplőket a Londonban élő kanadai Nicolas Ménard tömbszerű, tenyeres-talpas figurái alakítják.

Alexandra Slepchuk: A koátikról (About Coati)

A gyerekközönség körében legnépszerűbb nemzetközi film A koátikról lett. A fiatal, feltörekvő ormányos medvék, azaz koátik közösségi életét nagyon meg tudja keseríteni, ha ormányuk suta, lomha. Ám ez az animáció, mint minden valamirevaló mesefilm, végigvezet bennünket a stációkon, hogy hogyan kovácsoljunk előnyt a gyengeségeinkből. 

Közreműködött: Herczeg Zsófi és Orosz Annaida

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?