Tarlós Orbánhoz fordul a kultúr-tao megszüntetése miatt

2018.10.30. 15:10

Tarlós István főpolgármester sem ért egyet a kormány azon szándékával, hogy megszüntesse az előadóművészetek taóját, ezért hamarosan személyesen és levélben is Orbán Viktorhoz fordul majd, hogy a miniszterelnök gondolja meg magát az ügyben.

Azt fogom kérni miniszterelnök úrtól, amikor találkozunk, hogy ne a kormány generálisan szankcionáljon, ha valamilyen rendellenességet észlel a kulturális TAO-támogatások esetében, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. És azt is kérem majd, hogy a budapesti színházak esetében a kulturális TAO-támogatások értékét továbbra is deklaráltan garantálja

– mondta a Népszavának a főpolgármester.

Az Index értesülését, hogy a kormány megszüntetné az előadóművészetek taóját, először Tállai András PM-államtitkár erősítette meg (névvel), majd a múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette a kormány döntését. "A kormány áttekintette a tao-támogatások rendszerét, és arra jutottunk, hogy kulturális területen jelentős visszaélések voltak, ezért új támogatási rendszert szeretnénk bevezetni" – mondta akkor Gulyás.

Korábban azt írtuk, a kultúr-tao megszüntetése a magánszínházak és a független színházak számára jelentené a legnagyobb érvágást, több ilyen intézmény akár meg is szűnhet az intézkedés nyomán, hiszen számukra a minisztérium vagy az önkormányzat nem biztosít éves, normatív támogatást.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én.
Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester találkozója a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én.
Fotó: Huszti István / Index

Tarlós szerint a kérése "annál is inkább indokolt, mert a pályázati rendszer kiszámíthatatlan követelményei miatt pénzügyileg tervezhetetlenné válnának a színházi évadok, ez pedig nem engedhető meg".  Ahogy a Népszavának adott nyilatkozatából kiderül, Tarlósnak egy másik színházakat érintő kérése is lesz a miniszterelnökhöz:

Azt szeretném elérni, hogy a Madách-, és a Centrál Színház tervezett állami támogatás csökkentését ne hajtsák végre, mert ismereteim szerint ennek szakmai okai nincsenek, csak más intézmények vezetői féltékenysége az oka. Ez a határozott álláspontom.

Tarlós István várhatóan november elején fog találkozni Orbán Viktorral, de addig is a tao és a színházi támogatások ügyében levelet ír majd a miniszterelnöknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?