Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elkészült a világ legmagasabb szobra

2018.10.31. 10:00

Öt évvel ezelőtt kezdték el, de 2018 októberének végére el is készült a világ legmagasabb szobra: a 182 méter magas, Sardar Vallabhbhai Patel politikus tiszteletére felhúzott emlékmű kétszer akkora, mint a Szabadság-szobor New Yorkban, talapzattal együtt. Talapzat nélkül öt Szabadság-szobor kellene, hogy magasabb legyen Patelnél.

Az indiai szobrot a 93 éves Ram V. Sutar tervezte. Gudzsarát állam helyi törzsei hevesen tiltakoztak az emlékmű miatt, egyrészt mert tönkretették a környező természetet, másrészt pedig mert nagyjából 400 millió dollárba került az egész projekt, írja a New York Times.

Eddig a 128 méter magas kínai Buddha-szobor tartotta a csúcsot, de Indiában már tervezeik a Chhatrapati Shivaji Maharadzs-emlékművet, ami a tervek szerint 212 méter magas lesz, és 2021-re készül el.

Sardar (ez hindiül egyszerűen főnököt jelent) jelentős szerepet játszott India függetlenségi harcában és egységesülésében. Gandhi alatt miniszterelnök-helyettes volt, de eközben sokszor szembekerült a a Gandhi–Nehru-féle uralkodó politikai klientúrával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?