Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Millennium-trilógia írója megtalálhatta Olof Palme gyilkosát

GettyImages-56464240
2018.11.06. 15:28 Módosítva: 2018.11.06. 15:30

A Millennium-trilógia svéd szerzője, Stieg Larsson halála előtt az Olof Palme-gyilkosság felderítésén is dolgozott. Az író jegyzetei alapján született könyv, amely kulcsot kínál a megoldáshoz, hétfőn jelent meg Svédországban, írja az MTI.

Larsson kiterjedt nyomozást folytatott az Olof Palme svéd kormányfő elleni 1986-os gyilkos merénylet hátterének felderítésére. Jan Stocklassa újságíró a néhai szerző hatalmas archívumának alapján állított össze egy könyvet (Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet), amely Stieg Larsson öröksége címmel hamarosan németül is megjelenik.

Stocklassa minden, Larsson által készített anyagot feldolgozott, dokumentumokat, jegyzeteket, cikkeket, képeket. Az újságíró szerint Larsson haláláig dolgozott a Palme-ügyön.

Olof Palme szociáldemokrata politikus 1986-ban a moziból tért haza feleségével, amikor a nyílt utcán lelőtte egy merénylő. Az ügy gyanúsítottját eredetileg elítélték a gyilkosságért, de később felmentették bizonyítékok hiánya miatt. A gyilkossági ügy azóta is felderítetlen.

A kormányfőnek számos politikai ellenfele volt, felmerült, hogy mint az apartheidrendszer ellenségét, Dél-Afrikából rendelték meg a meggyilkolását, de svéd szélsőjobboldali szálak is előtűntek a lehetséges indítékok között.

Larsson nyomozása egy konkrét személyhez vezetett. Egy szélsőjobboldali férfira gyanakodott, aki nem titkolta Palme elleni gyűlöletét. A rendőrség is nyomozott utána, de felesége igazolta az alibijét a kérdéses éjszakára. Az asszony azonban később elismerte Larssonnak, hogy hazudott, és férje nem volt otthon, sőt, egy olyan revolvere is volt, amilyennel a kormányfőt megölték.

Azt nem tudni, hogy a könyv alapján indul-e bármilyen új nyomozás a Palme-ügyben, de az biztos, hogy Larsson nagyon értett hozzá, hogy kibogozza az összekuszálódott szálakat.

Egyébként nem ez az első könyv, ami Larsson 2004-es halála után, a hagyatékából jelent meg. A Millennium-trilógia befejező, negyedik részét Larsson 200 oldalas jegyzetei alapján David Lagercrantz írta meg. Az Ami nem öl meg című könyv magyarul tavaly jelent meg, a belőle készült filmet csütörtöktől játsszák a mozikban.

Megkérdeztük a Millennium-trilógia magyar kiadóját, az Animus Kiadót, hogy tervezik-e kiadni magyarul a svédül most megjelent Stieg Larsson örökségét. A kiadó marketinges munkatársa azt válaszolta, hogy tervezik a kiadást, a jövő áprilisi Könyvfesztiválra jelenhet meg.

(Borítókép: Olof Palme svéd kormányfő 1971-ben. Fotó: Imagno / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport