Jenő
-3 °C
6 °C

A Millennium-trilógia írója megtalálhatta Olof Palme gyilkosát

GettyImages-56464240
2018.11.06. 15:28 Módosítva: 2018-11-06 15:30:32

A Millennium-trilógia svéd szerzője, Stieg Larsson halála előtt az Olof Palme-gyilkosság felderítésén is dolgozott. Az író jegyzetei alapján született könyv, amely kulcsot kínál a megoldáshoz, hétfőn jelent meg Svédországban, írja az MTI.

Larsson kiterjedt nyomozást folytatott az Olof Palme svéd kormányfő elleni 1986-os gyilkos merénylet hátterének felderítésére. Jan Stocklassa újságíró a néhai szerző hatalmas archívumának alapján állított össze egy könyvet (Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet), amely Stieg Larsson öröksége címmel hamarosan németül is megjelenik.

Stocklassa minden, Larsson által készített anyagot feldolgozott, dokumentumokat, jegyzeteket, cikkeket, képeket. Az újságíró szerint Larsson haláláig dolgozott a Palme-ügyön.

Olof Palme szociáldemokrata politikus 1986-ban a moziból tért haza feleségével, amikor a nyílt utcán lelőtte egy merénylő. Az ügy gyanúsítottját eredetileg elítélték a gyilkosságért, de később felmentették bizonyítékok hiánya miatt. A gyilkossági ügy azóta is felderítetlen.

A kormányfőnek számos politikai ellenfele volt, felmerült, hogy mint az apartheidrendszer ellenségét, Dél-Afrikából rendelték meg a meggyilkolását, de svéd szélsőjobboldali szálak is előtűntek a lehetséges indítékok között.

Larsson nyomozása egy konkrét személyhez vezetett. Egy szélsőjobboldali férfira gyanakodott, aki nem titkolta Palme elleni gyűlöletét. A rendőrség is nyomozott utána, de felesége igazolta az alibijét a kérdéses éjszakára. Az asszony azonban később elismerte Larssonnak, hogy hazudott, és férje nem volt otthon, sőt, egy olyan revolvere is volt, amilyennel a kormányfőt megölték.

Azt nem tudni, hogy a könyv alapján indul-e bármilyen új nyomozás a Palme-ügyben, de az biztos, hogy Larsson nagyon értett hozzá, hogy kibogozza az összekuszálódott szálakat.

Egyébként nem ez az első könyv, ami Larsson 2004-es halála után, a hagyatékából jelent meg. A Millennium-trilógia befejező, negyedik részét Larsson 200 oldalas jegyzetei alapján David Lagercrantz írta meg. Az Ami nem öl meg című könyv magyarul tavaly jelent meg, a belőle készült filmet csütörtöktől játsszák a mozikban.

Megkérdeztük a Millennium-trilógia magyar kiadóját, az Animus Kiadót, hogy tervezik-e kiadni magyarul a svédül most megjelent Stieg Larsson örökségét. A kiadó marketinges munkatársa azt válaszolta, hogy tervezik a kiadást, a jövő áprilisi Könyvfesztiválra jelenhet meg.

(Borítókép: Olof Palme svéd kormányfő 1971-ben. Fotó: Imagno / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?