Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nyolcperces tapsot kapott a Kurtág-opera a milánói Scalában

2018.11.16. 14:05

A 92 éves, Kossuth-díjas Kurtág György Samuel Beckett 1957-ben Párizsban bemutatott A játszma vége című abszurd drámáját zenésítette meg.

A Kurtág-ősbemutató közönségében ültek a szakma képviselői: kortárs zeneszerzők, zenészek, zenekritikusok a világ minden részéből. A nézőtérről hallgatta Kurtág első operáját többek között a Scala színpadán is jól ismert Maurizio Pollini olasz zongoraművész, Pierre-Laurent Aimard francia zongoraművész, Schiff András zeneszerző, karmester, zongoraművész, valamint jelen volt a darab írójának unokaöccse, Edward Beckett is. A világpremieren jelen volt a zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György. Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett Kurtág György első operájának bemutatóján.

Fabio Vacchi olasz zeneszerző úgy nyilatkozott, Kurtág a 20. századi zene egyik viszonyítási pontja, "annak példája, miként éleszti újra a hagyományt a kortárs interpretáció". Bár Kurtág eddig soha nem írt operát, "zenéjét áthatja a drámaiság ezért elkerülhetetlen volt, hogy elérkezzen az operaíráshoz". Alexander Pereira, a Scala intendánsa szerint kilencvenévesen Kurtág György "új és mélyebb érzelemmel" is megtöltötte A játszma végét, amelyet zenébe ültetett át. Pereira a Kurtág-operát tartja az utóbbi ötven év legjelentősebb premierjének a Scalában. 

A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban vitte színpadra az előadást. A darabot a Scalában szintén most debütáló francia-libanoni Pierre Audi rendezte, a Scala zenekarát Markus Stenz német karmester, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényelte, díszlet- és jelmeztervező az osztrák Christof Hetzer volt. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lépett színpadra.

Kurtág 1957-ben, néhány hónappal a premier után látta Beckett darabját Párizsban és a színmű életre szóló hatással volt rá. A Beckett-darabból kétórás, egyfelvonásos opera készült: Kurtág az eredeti mű kulcsepizódjait, a teljes darab több mint felét használta fel, prológust és epilógust is írt hozzá. A darab november 25-ig látható a milánói operaházban, november 22-én a Rai5 olasz közszolgálati televízió is közvetíti. (MTI)