Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Heil Hitler, Heil Trump kiáltás zavart meg egy zsidókról szóló előadást, de nem azért

2018.11.18. 15:18

Heil Hitler, Heil Trump! - kiabálta be egy 58 éves férfi a Hegedűs a háztetőn című zenés előadás egyik utolsó jelenete közben egy náci karlendítés kíséretében pénteken egy baltimore-i színházban. Mivel az eset két héttel azután történt, hogy egy neonáci terrorista megölt 11 embert egy pittsburghi zsinagógában, többen a kiáltás után azonnal kimenekültek a színházból, attól tartva, hogy újabb hasonló támadásra fog sor kerülni a cári Oroszország egyik zsidó pogromjáról szóló darab közben; az adott jelenetben épp szétverik a katonák a zsidók esküvőjét.

A férfit a biztonságiak kivezették a színházból, majd a rendőrök is kihallgatták. Amerikai újságírók pedig lenyomozták, hol lakik Anthony Derlunas II, és a tornácán "interjúvolták" meg a férfit, aki elmondta:

tettével Donald Trump bevándorláspolitikája ellen akart tüntetni.

"Hitlerhez akartam hasonlítani Trumpot, mert ő is az emberek félelmeire játszik rá, és, és, és hát az egész nagyon rosszul sült el" - mondta remegő hangon. "Most már rájöttem, hogy ez azért lehetett olyan fájdalmas sokaknak, mert antiszemitának tűnhetett. Pedig nincs bennem gyűlölet" - idézi az Independent.

Anthony Derlunas azt mondta a tettéről, "egy cseppet sem tett jót" a gondolkodásának, hogy az előadás előtt több pohár bort is megivott. Mindenesetre a katonák által szétvert esküvő jelenete eszébe juttatta azt, ahogyan Trump politikája miatt tömegeket deportálnak, ezért állt fel, hogy kifejezze véleményét a diktatúrák könyörtelenségéről.

A kihallgatást végző rendőr is arra jutott, hogy Derlunas "Donald Trump iránti nemtetszését" akarta kifejezni, és mivel nincs büntetett előélete, szabadon engedték, bár a baltimore-i Hippodrom Színházból örök életére kitiltották.

"Trumpban épp azt nem bírom elviselni, hogy gyűlöletet szít. Erre mit csinálok? Gyűlöletet szítok" - summázta szomorúan az eseményeket Derlunas.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?