Heil Hitler, Heil Trump kiáltás zavart meg egy zsidókról szóló előadást, de nem azért

2018.11.18. 15:18

Heil Hitler, Heil Trump! - kiabálta be egy 58 éves férfi a Hegedűs a háztetőn című zenés előadás egyik utolsó jelenete közben egy náci karlendítés kíséretében pénteken egy baltimore-i színházban. Mivel az eset két héttel azután történt, hogy egy neonáci terrorista megölt 11 embert egy pittsburghi zsinagógában, többen a kiáltás után azonnal kimenekültek a színházból, attól tartva, hogy újabb hasonló támadásra fog sor kerülni a cári Oroszország egyik zsidó pogromjáról szóló darab közben; az adott jelenetben épp szétverik a katonák a zsidók esküvőjét.

A férfit a biztonságiak kivezették a színházból, majd a rendőrök is kihallgatták. Amerikai újságírók pedig lenyomozták, hol lakik Anthony Derlunas II, és a tornácán "interjúvolták" meg a férfit, aki elmondta:

tettével Donald Trump bevándorláspolitikája ellen akart tüntetni.

"Hitlerhez akartam hasonlítani Trumpot, mert ő is az emberek félelmeire játszik rá, és, és, és hát az egész nagyon rosszul sült el" - mondta remegő hangon. "Most már rájöttem, hogy ez azért lehetett olyan fájdalmas sokaknak, mert antiszemitának tűnhetett. Pedig nincs bennem gyűlölet" - idézi az Independent.

Anthony Derlunas azt mondta a tettéről, "egy cseppet sem tett jót" a gondolkodásának, hogy az előadás előtt több pohár bort is megivott. Mindenesetre a katonák által szétvert esküvő jelenete eszébe juttatta azt, ahogyan Trump politikája miatt tömegeket deportálnak, ezért állt fel, hogy kifejezze véleményét a diktatúrák könyörtelenségéről.

A kihallgatást végző rendőr is arra jutott, hogy Derlunas "Donald Trump iránti nemtetszését" akarta kifejezni, és mivel nincs büntetett előélete, szabadon engedték, bár a baltimore-i Hippodrom Színházból örök életére kitiltották.

"Trumpban épp azt nem bírom elviselni, hogy gyűlöletet szít. Erre mit csinálok? Gyűlöletet szítok" - summázta szomorúan az eseményeket Derlunas.