Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Átverés volt a földből előkerült Picasso-kép

2018.11.19. 13:02

Vasárnap az Indexen is beszámoltunk róla, hogy holland állampolgárok rendkívüli értékes festményt találtak a romániai Tulcea megyében elásva, amiről azt gyanították, hogy Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó, amit 2012-ben loptak el. Most viszont Mira Feticu, román származású holland írónő azt nyilatkozta, hogy "tréfa áldozata lett" és valójában két belga filmrendező performanszának dőlt be, vagyis nem az eredeti festmény került elő. 

Az ellopott képek helye Bukarestben 2012-ben
Az ellopott képek helye Bukarestben 2012-ben
Fotó: Robin Utrecht / AFP

Az írónőnek egy levélben leplezték le az akciót. Ebben az olvasható, hogy az akció a True Copy (Valódi másolat) elnevezésű projekt része volt, amit Geert Jan Jansen megrögzött holland képhamisító ihletett. Jansen hamisítványai 1994-es lefüleléséig elárasztották Európa és a világ műgyűjteményeit. Az egészet kitaláló két belga rendező, Bart Baele és Yves Degryse weboldalukon azt írták, az előző néhány hónapban készítették elő a performanszt. Ezen kívül csak annyit ígértek, hogy hamarosan jelentkeznek újabb részletekkel. 

Román betörők 2012 októberében hatoltak be a rotterdami Műcsarnokba (Kunsthal), ahonnan hét nagy értékű festményt vágtak ki a képkeretből, és vittek magukkal. A festmények - Picasso, Matisse, Monet és Gauguin alkotásai - közel 18 millió euróra (5,8 milliárd forintra) voltak biztosítva.

Az ügyben a DIICOT hat román állampolgár ellen emelt vádat. A két fővádlott beismerő vallomást tett. Őket 2014 februárjában a Bukaresti Táblabíróság jogerősen 6 év, valamint 5 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte. A perben kétéves börtönbüntetést kapott a fővádlott anyja, aki előbb azt vallotta, hogy elégette a festményeket, később azonban visszavonta a vallomását. A festmények hollétéről a román nyomozóknak nem sikerült információkat szerezniük.