Judit
3 °C
7 °C

Ősbemutató az Indexen!

Untitled-4
2018.11.22. 15:23

Ma este fél nyolckor ismét kapcsoljuk a Zeneakadémiát. Az Óbudai Danubia Zenekar a koncert első felében a két éve elhunyt finn Einojuhani Rautavaara VII., „A fény angyala” című szimfóniáját játssza. A különös hangulatú, spirituális művet gyerekkori álmok és látomások ihlették. A ma esti a darab magyarországi ősbemutatója. Az elérhető felvételek szerint a zene már nem Rautavaara fiatalkori schönbergiánus, atonális korszakában született: szinte filmzene-szerűen dallamos.

A szünet után Liszt Ferenc Dante-szimfóniája következik. Lisztre nagy hatással volt az Isteni színjáték, amit elég szabadon értelmezett újra: a harmadik részt, a Paradicsomot egy kétrészes Magnificattal, Istent dicsőítő hálaénekkel váltott ki, amit természetesen kórus ad elő. A már pályája csúcsán álló Liszt bátran kísérletezett, például a 19. század közepén még nagyon merész újításnak számító kromatikus skála használatával.

A fiatal- (és nem annyira fiatal-)korában nagy nőfaló Lisztet erősen foglalkoztatta a (tiltott) szerelem, a bűn és a bűnhődés kérdésköre, és ebből a szempontból különösen érdekes volt számára Dante elbeszélő költeményének harmadik része: a mennyben a költőt már nem Vergilius, hanem fiatalkori és fiatalon meghalt plátói szerelme, Beatrice vezeti. A romantikus, drámai programzene Liszt egyik legfontosabb műve.

A zenekart Hámori Máté vezényli, közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara. Ha fent van a Facebok-on, és a közvetítést az Index Facebook-oldalán keresztül nézi, a zenéhez kapcsolódó szöveges kommentárjainkat is követheti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?