Natália
1 °C
7 °C

Monumentális Árpád-szobrot avatnak Óbudán

2018.11.29. 09:38

2,5 méter magas, 510 kg-os monumentális lovasszobrot kap Árpát fejedelem Óbudán. Oláh Mátyás László szobrászművész bronzból készült szobrát a felvidéki Galántán öntötték formába, és november 30-án adják át a III. kerületi Katinyi mártírok parkjában, az Árpád Gimnázium előtt, írja a PestBuda. 

arpd
Fotó: bdk.hu

A szobrász kérésének megfelelően Árpád fejedelem lovas szobra a Nagyszombat utca irányába néz, úgy, hogy a ló teste hegyesszöget zár be a forgalmi út tengelyével. 

Budapesten eddig nem volt  Árpád fejedelmet ábrázoló önálló köztéri szobor. A Hősök terén található millenniumi emlékmű középső oszlopának talapzatánál, a honfoglaló hét vezér élén áll Árpád fejedelem szobra, és az Országház Duna felőli homlokzatán is megtalálható. Amúgy az országban több településen van Árpád-szobor, többek között Ráckevén, Ópusztaszeren, Tiszaalpáron, Foktőn és Őcsényben is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?