Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Átlátszó ruha miatt kerülhet börtönbe egy egyiptomi színésznő

2018.12.02. 08:53

Januárban kezdődik annak az egyiptomi színésznőnek a tárgyalása, akit azért perelt be két ügyvéd, mert nem takarta el teljesen a lábait a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon – írja az Al Jazeera.

Rania Youssef a fesztivál zárónapján jelent meg egy átlátszó fekete ruhában, ami alatt ugyan viselt mást is, de a lábát nem takarta semmi. A két ügyvéd emiatt adott be keresetet a színésznő ellen, álláspontjuk szerint ugyanis közszeméremsértés követett el, amiért

akár öt év börtönt is kaphat, ha elítélik.

Az egyik ügyvéd az AFP-nek nyilatkozott is az ügyben, mint mondta, Yousef megjelenése

nem felelt meg az egyiptomi értékeknek, tradícióknak és normáknak, ezzel pedig nemcsak a fesztivál, hanem Egyiptom, sőt az egyiptomi nők hírnevét is rontotta.

Az egyiptomi színészek szervezete konkrétan nem nevezte meg a színésznőt, de ők is hasonlóan kommentálták az esetet: közleményükben úgy fogalmaztak, hogy néhány vendég öltözéke nem felelt meg a társadalmi normáknak, ami többek közt a szervezet reputációját is aláásta.

A szervezetnek egyébként Youssef is tagja, vélhetően emiatt is kért utólag bocsánatot Twitteren, ahol azt írta, úgy tűnik, elszámította magát a ruhával. Hozzátette, ez volt az első alkalom, hogy felvette és nem gondolta, hogy ilyen indulatokat fog elszabadítani vele, de továbbra is tartja magát az egyiptomi értékekhez.

Nem ez egyébként az első hasonló eset a muszlim többségű, meglehetősen konzervatív országban: tavaly például buja gyümölcsevés miatt ítéltek el egy énekesnőt.