Európa legjobbja után a világ legjobb középülete is a Néprajzi Múzeum lett

2018.12.04. 08:38

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum épülete.

Az elismerést az egyik nemzetközi ingatlanszakmai verseny, az International Property Awards hétfő éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója – írja az MTI. Az állami hírügynökség szerint ez a világ egyik leghíresebb ingatlanversenye, de a díj súlyát illetően megoszlik a témához értők véleménye.

A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. 

Gyorgyevics Benedek a díj átvétele után azt mondta, az nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet.

Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordul elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában. A Napur Architect iroda által tervezett új Néprajzi Múzeum a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó „World's Best” díjat.

Nemrég írtuk meg ugyanakkor, hogy eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezték  a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, így az építkezés csak akkor folytatódhat, ha egy új eljárás során az engedélyt ismét kiadják. A Városliget Zrt. szerint a döntés nem befolyásolja az építkezés ütemtervét.

Az építési engedély visszavonását eredményező pert elindító Civilzugló Egyesület szerint a projekt díjazása a nem az épületet, hanem az ingatlanszakmát minősíti. Várnai László önkormányzati képviselő, az egyesület elnöke szerint a díj odaítélésekor nem vették figyelembe, hogy a "gigantikus gördeszkapálya" nem illeszkedik a városszövetbe, a látványtervek egyáltalán nem biztos, hogy a ténylegesen megépülő állapotot tükrözik, és azt sem, hogy az építkezést rengeteg tiltakozás kíséri.

Az épület tervét egyébként szerette az Index Urbanistája is:

Ne maradjon le semmiről!