Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A Getty Múzeumnak egy kétezer éves görög bronzszobrot kell visszaadnia Olaszországnak

2018.12.04. 20:06

Az olasz legfelső bíróság elrendelte, hogy a kaliforniai Getty Múzeumnak vissza kell adnia gyűjteménye egy kulcsfontosságú műtárgyát, egy több mint kétezer éves görög bronzszobrot, az Atleta vittorioso (Győztes atléta) szobrot fején olajágkoszorúval, írja az MTI.

A műtárgyról régóta úgy vélik, hogy a Kr.e. 4. században élt Lüszipposz görög szobrász műve, bár egy újabb tanulmány szerint egy későbbi, a Kr.e. harmadik, második századból való műről van szó. 

A szoborra olasz halászok bukkantak az Adriai-tengeren 1964-ben. Érzékelték felfedezésük értékét, a szobrot partra hozva elrejtették egészen addig, amíg nem találtak rá megfelelő vevőt. Az antik műtárgy többszörösen gazdát cserélt az előtt, hogy 1977-ben a Getty Alapítvány megvásárolta mintegy négymillió dollárért (kb. 1,1 milliárd forintért) egy német műkereskedőtől.

Mintegy tíz éven át tartó jogi csatározás után az olasz bíróság hétfőn elutasította a Getty fellebbezését, és úgy döntött, hogy a szobrot le kell foglalni a múzeumtól és vissza kell hozni Olaszországba. 

Az olasz állam szerint a szobrot Olaszország felségvizein találták, és bár felfedezése óta többször gazdát cserélt, Olaszországból illegálisan, exportengedély nélkül vitték ki. A Getty Alapítvány szerint a szobrot nem Olaszországban készítették, és több mint kétezer évvel elkészülte után találták meg az Adriai-tenger nemzetközi vizein, ezért Olaszország nem jogosult arra, hogy visszakérje a műalkotást. Az olasz bírósági döntést kommentálva a Getty Alapítvány közölte, hogy folytatni fogja harcát a szoborért.