Schwarzenegger lehülyézte Trumpot

2018.12.04. 08:49
Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó hétfőn hülyének nevezte Donald Trump amerikai elnököt, amiért kilépett a párizsi klímavédelmi egyezményből.

Az ENSZ katowicei klíma-csúcstalálkozóján Schwarzenegger úgy fogalmazott, az Egyesült Államok „továbbra is részese” az egyezménynek dacára annak, hogy Trump júniusban bejelentette: kilépteti országát a 2015 decemberében aláírt párizsi klímamegállapodásból – írja az MTI. A színész a mesüge szót használta az elnökre a kilépés miatt, ami jiddisül hülyét jelent.

Mint mondta, a klímavédelmi egyezménynek széles körű a támogatottsága az Egyesült Államokban tagállami és helyi szinten is. Hangsúlyozta: a klímavédelem tekintetében nagyobb figyelmet kell szentelni a helyi vezetőknek, nemcsak a kormányoknak. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok hátat fordított a klímaegyezménynek, ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 70 százalékát a helyi kormányzatok és városok ellenőrzik.

A világhírű színész a konferencián megjelent küldöttek előtt kijelentette: „Amerika több Washingtonnál vagy egy vezetőnél”, hiszen az Egyesült Államokat nem egy vezető, hanem helyi vezetők sokasága jelenti, akik keményen dolgoznak a levegő minőségének javításán.

Schwarzenegger a következő évi klímacsúcsra tekintettel a delegátusoknak azt mondta: „Hívjuk meg ezeket a helyi vezetőket ide, hadd legyenek egy ehhez hasonlóan nagy konferencia résztvevői, ahol közvetlenül beszélhetnek Önökkel. Ha ezt megteszik, megígérhetem önöknek: visszatérek” – idézte Schwarzenegger a Terminator című filmből ismert, ikonikus mondatát.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Betét