Meleg a gyerekem, felborul a világ

2018.12.06. 12:04

Akinek előbújik az LMBTQI gyereke, vagyis elmondja a szüleinek, hogy például meleg vagy transznemű, sokszor úgy érzi, hogy ő az egyetlen, akivel ez történik. A melegjogokkal foglalkozó Háttér Társaság olyan szülőkről készített kisfilmet, akik már túl vannak ezen. Ők mesélik el a tapasztalataikat arról, hogy milyen kérdések, problémák, aggodalmak, konfliktusok merülnek fel egy családban ilyenkor. A céljuk a filmmel az, hogy az érintett családok tudják, hogy nincsenek egyedül, mások is vannak hasonló élethelyzetben, és lehetőség is van arra, hogy a felmerülő gondokat kibeszéljék.

Aznap felborul a világ, de másnap is fel fog kelni a nap

- mondja a filmben egy transz fiú anyja. A Háttér Társaság ezért indított külön programot arra, hogy az LMBTQI személyek szüleit támogassa. Erre már csak azért is szükség van, mert felmérések szerint a magyar népesség 5-8 százaléka érintett, mégis a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja.

A szülőkről szülőknek, más családtagoknak készült filmet október 25-én mutatta be a Háttér Társaság és a Budapest Pride a Bem moziban. Online először itt az Indexen látható: 

LMBTQI a gyerekem!