Natália
1 °C
7 °C

Opera a gulágról

2018.12.06. 20:14

Idén száz éve született Alekszandr Szolzsenyicin, orosz író. Ebből az alkalomból opera készült egyik legismertebb és legjobb regényéből, az Iván Gyenyiszovics egy napjából. 

A darabot pénteken mutatják be a moszkvai Nagyszínházban. A darab zenéjét Alexandr Csajkovkszij szerezte, a bemutatón pedig az író fia, Ignat Szolzsenyicin fog vezényelni. A kétfelvonásos opera - akárcsak a kisregény - egy szibériai munkatáborban robotoló fogoly egy napjáról szól. 

Az 1918. december 11-én született Szolzsenyicin regényében a saját túlélési tapasztalatait írta meg, hiszen 1945-ben nyolc év kényszermunkára ítélték. Egy moszkvai zárt intézetben, majd egy kazahsztáni lágerben dolgozott kőművesként és öntőmunkásként.

Az 1959-ben írt kisregénye csak 1962-ben a hruscsovi olvadás idején jelenhetett meg a Szovjetunióban. Szolzsenyicin 1971-ben elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. 1974-ben hazaárulás vádjával elítélték, majd kiutasították hazájából. A család élt Németországban, Svájcban és végül az Egyesült Államokban telepedett le. Az író csak 1994-ben, a Szovjetunió széthullása után tért vissza Oroszországba - írta az MTI. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?