Gizella
9 °C
15 °C

Gödrökkel reklámozzák Budapestet a CNN-en

47490879 519034095266300 7796523518178361344 n
2018.12.13. 14:32

Cikket közölt a CNN a budapesti építészetről, pontosabban azokról a modern épületekről, amelyek állítólag meghatározzák majd a főváros jövőjét. Az írásban vegyesen szerepelnek 16 éve elkészült, illetve még csak a jövőben várható épületek. A legjobbnak kiválasztott modern budapesti házak között több olyan is van, ami egyelőre csak látványtervként létezik, és a helyén egy nagy gödör tátong.

A hét kiemelt épület a következő:

  1. Mol-torony
  2. A CEU épülete
  3. Néprajzi Múzeum
  4. A Bálna
  5. Az új Puskás-stadion
  6. Négyes metró vonala
  7. A MÜPA és a Nemzeti Színház

A hétből három épület (Mol-torony, Néprajzi Múzeum, új Puskás-stadion) egyelőre még épül, vagy konkrétan csak egy hatalmas gödör van a helyén, mint például a városligeti Néprajzi Múzeum esetében. Ezzel az a probléma, hogy Magyarországon a Duna Aréna óta tudjuk: attól, hogy valami baromi jól néz ki a látványterveken, a végeredmény még lehet óriási csalódás, ezért legalábbis érdemes megvárni a fizikai megvalósulást, mielőtt korszakalkotónak minősítenénk őket.

További kételyeket ébreszt a lista komolyságával szemben, hogy szerepel az épületek között a Nemzeti Színház, aminél megosztóbb látványosság nem igazán épült a városban az elmúlt 30 évben. A kívülről tényleg vonzó látványt nyújtó Bálna hasznosítása az átadása óta megoldatlan probléma, mivel a logikátlan belső terek gyakorlatilag semmilyen funkcióra nem ideálisak. A CEU és a 4-es metró állomásainál viszont nem kérdés a világszínvonalú építészeti minőség - az előbbi esetében a jövőt legfeljebb az teszi bizonytalanná, hogy az egyetemet nemrég elüldözte a kormány Magyarországról, bár erről az épület nem tehet.

A cikk elején elhelyezett logó jelzi, hogy az írás valójában támogatott tartalom, és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben született meg. Ennek fényében még érdekesebb, hogy frissen kiásott gödrökkel, valamint beszántott egyetemekkel öregbítenénk Budapest jó hírét a világban.

(Borítókép: A Néprajzi Múzeum gödre Fotó: Adatkutyak.hu)