Letartóztatták a szegényeket fotózó riportert

2018.12.13. 10:13

Őrizetbe vették Lu Kuangot, Kína egyik legismertebb fotóriporterét, írja az MTI. A fotósnak több, mint egy hónapja veszett nyoma, azonban a felesége közlése szerint a hatóságok megtalálták. A férfit az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület Kasgár nevű városában találták meg, de a rendőrség egyelőre nem közölte, milyen vádak alapján tartóztatták le a férfit.

Lu Kuang több nemzetközi díjat is elnyert fotóriporterként, és november 3-án tűnt el. A fotós a legismertebb képsorozatát azokról a szegény, falusi kínaiakról készítette, akik megfertőződtek a HIV-vírussal, mivel a megélhetésük érdekében kénytelenek voltak rendszeresen vért adni. Lu Kuang ezért a sorozatáért megnyerte a patinás World Press Photo díjat.

Kedvelt témái közé tartozik a környezetszennyezés és az ipar pusztító hatásának bemutatása, csupa olyan jelenség, amely kényes az erősen érintett kínai kormánynak, és a legtöbb ottani újságíró a lehetséges büntetésektől tartva nem is tárja fel ezeket az ügyeket.

A fotóst egyébként abban Hszincsiangban találták meg, amit túlnyomó részt muszlim ujgurok és kazahok laknak. Nemrég a kínai kormány által meg nem erősített hírek szerint Kína egy millió muszlim ujgurt zárt be átnevelő táborokba, és a régióban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be terrorveszélyre hivatkozva.