Kalapáccsal ütötte volna egy újságíró ujjait az új PIM-főigazgató

2018.12.17. 17:33

"Látjuk, hogy az ellenzékifüggetlenobjektív újságírók modorosabb része rászállt a legelső zenekarunkra, vicceskednek, arcoskodnak. Szeretnénk leszögezni egy dolgot: nagyon jó zenészekkel játszunk, akiknek politikai, világnézeti hovatartozásáról fogalmunk sincs, egészen egyszerűen vannak fontosabb közös témáink, mintsem hogy egy feszt álproblémákon rágódjunk. Nagyon nem szeretnénk, ha őket berángatnák a belmagyar közéleti iszapbirkózásba. Ez valamiért túl van azon a határon, amit még az igazság felkent papjaitól el tudunk fogadni. Ezért izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát - kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük."

2015 nyarán az akkor a Századvég elemzőjeként dolgozó Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum most kinevezett főigazgatója így reagált egy eredetileg nyilvános - de azóta már nem elérhető - Facebook-posztban arra, hogy Csunderlik Péter történész, a Népszabadság újságírója kigúnyolta a Longstep nevű együttest, amelyben Demeter játszott.

Demeter indulatos bejegyzése meglehetősen nagy vihart váltott ki a közösségi médiában, és a poszt alatt kialakult kommentháborúban az Átlátszó egyik újságíróját - aki azzal hergelte, hogy könnyű lenne őt "lerugdosni a faszba" - ugyancsak megfenyegette, mondván, a "Funar által felhergelt monostori suttyókkal edzett Kolozsvároron" akkoriban, amikor az átlátszós épp csak felfedezte, hogy "a lába között himbálózó üreges húsdarab nem csak pisilésre való." A vitában egyébként a másik fél Demeterhez hasonlóan durván fogalmazott.  Az író azt is hangsúlyozta, az "ideológiai cicaharcban nem érintett" zenész kollégái védelmében lépett fel, hogy "meghúzza a határokat", századvéges munkájáról pedig azt mondta, nem árulhat el részleteket, de büszke rá, hogy "volt egy kis része a második kétharmados választási sikerben."

Az eset mindenesetre előrevetíti, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban Demeter kinevezése nyomán bekövetkezhet egyfajta stílusváltás, legalábbis a leváltott Prőhle Gergelyről nehéz elképzelni, hogy bárkinek az ujjain kalapáccsal akarjon szolmizálni, habár ő is zenész, sőt olyan is előfordult, hogy közösen lépett fel későbbi utódjával.