Prőhle a Népszavának: Azért mentem a Petőfi Irodalmi Múzeumba, mert szekértáborok helyett irodalomban gondolkodtam

D SOS20181111010
2018.12.17. 10:08

A Népszavának adott interjút Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum menesztett főigazgatója, akit azért támadtak a kormányoldalról, mert nem jobboldali művészeknek is teret engedett az intézményben.

Az interjú azzal kezdődik, hogy Prőhle saját bevallása szerint nem tagja, és nem is volt tagja semmilyen pártnak sem, illetve a nemrég elfogadott túlóratörvényt is csak akkor tartja rossznak, ha arra kényszeríthetik vele az embereket, hogy akaratukon kívül még többet dolgozzanak. Megkérdezték a központosított pártmédiáról is, amivel kapcsolatban elmondta:

Jó volna, ha a médiacégek állami támogatás, sőt akár állami hirdetések nélkül, a piacról és az olvasók kegyéből tudnának megélni. Ha nem ez a helyzet, akkor az adófizetők pénzéből való kifizetéseket valamilyen módon érdemes racionalizálni.

- majd később azt is hozzátette, hogy annak örül, ha szabadon működik a különböző csatornákon való tájékozódás.

A saját menesztésével kapcsolatban meglehetősen diplomatikusan fogalmazott. Nem hiszi, hogy duzzognia kéne a menesztése miatt, és egyébként Gulyás Gergely vagy Szőcs Géza kulturális főtanácsadó több alkalommal is kiállt mellette. Azt azonban leszögezi, hogy

azért mentem a Petőfi Irodalmi Múzeumba, mert szekértáborok helyett irodalomban gondolkodtam.

Ezzel arra utalt Prőhle, hogy a Fidesz környékéről liberális elhajlással vádolták, a Magyar Idők például több cikkben támadt neki korábban a múzeumigazgatónak, amiért ellenzéki véleményű művészek is megfordulhattak az intézményében.

Az utóda a kormányközeli Századvégtől érkező Demeter Szilárd lett, aki többek között azt a Mediaworks megyei lapjainak Előretolt Helyőrség című irodalmi-kulturális mellékletet vezeti. A lap mögött álló Íróakadémia 2015 óta  közel két milliárd forint állami támogatást kapott, és nem mellesleg alapítója az az Orbán János Dénes, aki a Prőhlét szétszedő Magyar Idők kulturális rovatvezetője. Prőhle most is elárulta az interjúban, hogy a meglehetősen vitatott megítélésű Takaró Mihály irodalomtörténész véglegesen visszalépett, és nem vállalja az utódlását.

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének nemrég harmadjára is megválasztott Prőhle kitért az őt ért támadásokra is a kormánypropagandában. Korábban beszélt arról, hogy szerint a verbális brutalitás civilizációs károkat okoz, és ezt azoknak üzente, akik ilyen stílusban írják cikkeiket és publicisztikáikat. Szerinte nehéz elhinni, hogy kereszténydemokrata stílusnak számít például, ha valakit alpári módon lenyúlbéláznak.

Kitért arra is, hogy az országos felügyelői pozícióra jelentkezett Font Sándor is, a Fidesz országgyűlési képviselője is, és azokra a hírekre is, hogy a vele kapcsolatos lejáratókampány valójában annak köszönhető, hogy a Fidesz a saját emberét akarja fontos pozícióba ültetni az egyháznál. Prőhle szerint ez nem igaz, mert erről maga Semjén Zsolt biztosította.

(Borítókép:  Prőhle Gergely a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője beszédet mond a Magyarországi Evangélikus Egyház Márton-napi ünnepségén az V. kerületi Deák téri evangélikus templomban 2018. november 11-én. - fotó:  Soós Lajos / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás