Ida
5 °C
7 °C

Félmilliárd egy kormányközeli médiakutató intézetre

2018.12.28. 16:06

Megkezdte szokásos év végi pénzszórását a kormány, ilyenkor csak úgy röpködnek a támogatások mindenféle projektekre. Az állam kisebb-nagyobb ajándékai közül beszámoltunk már az Andrássy Emlékmúzeum kiemelt projektté minősítéséről, és arról, hogy létrehoznak egy Törőcsik Mari Házat, miután államosítják a színésznő szülőházát a Heves megyei Pélyen.

A december 27-én megjelent Magyar Közlönyben a 444 szúrta ki, hogy félmilliárd forint közpénzből alapíthat új médiakutató intézetet "az Antall József által 1991-ben alapított Batthyány Lajos Alapítvány, ami ma egy fideszes fiókszervezet, olyan igazgatósági tagokkal, mint Martonyi János volt külügyminiszter, Szájer József fideszes EP-képviselő, valamint Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia" - írják.

10,19 milliárd forint költségvetési többlettámogatást ad a kormány a diósgyőri vár további külső és belső rekonstrukciójára Miskolc önkormányzatának, három ütemben: 2019-ben 2 milliárd, 2020-ban 4 milliárd, míg 2021-ben 4,2 milliárd forint támogatást nyújt a központi költségvetésből.

Kriza Ákos miskolci polgármester erről korábban azt mondta az MTI-nek, a cél az, hogy megtörténjen a Nagy Lajos korabeli vár hiteles rekonstrukciója, és teljességében bemutathatóvá váljék a magyar történelem egyik legjelentősebb korszakának emléke, ezzel párhuzamosan a vár és közvetlen környezete Közép-Európa egyedi és meghatározó turisztikai vonzerejévé váljon.

Egy hete írtuk meg, hogy 12 milliárdot forintot ad az állam az Esztergomi Bazilika felújítására, de a mostani közlönyben minden további indoklás nélkül megjelent, hogy erre még csaknem 4,5 milliárdot forintot elkülönít az állam.

Jut pénz más egyházi-turisztikai beruházásokra is:

  • A Csornai Premontrei Prépostság türjei épületegyüttesének felújítása és turisztikai célú fejlesztése: 1 milliárd forint
  • A Magyar Bencés Kongregáció Szent Mór Perjelsége győri templomának és rendházának örökségi rehabilitációja és közösségi-kulturális funkcióbővítése: 1 milliárd forint
  • A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány közép-magyarországi fejlesztései: 300 millió forint.

Ne maradjon le semmiről!