Acélból pótolnák a híres látványosságot, a leomlott máltai Azúr ablakot

malta (1)
2018.12.29. 16:55

Egy orosz építész, Szvetozar Andrejev, Elena Britanisskajával együttműködésben, acélból szeretné újra megépíteni Málta fő látványosságát, az Azúr ablak nevű természetes sziklahidat, amely egy 2017-es vihar során omlott le - írja a Designboom.

Az építmény pontosan ugyanakkora lenne, mint a kőhíd és a kőoszlop volt, a felületét pedig tükröződő acél alkotná. A Málta Szíve elnevezésű építmény belseje egy 5000 négyzetméteres kiállítótér lenne, amelyben öt, spirálban egymás fölött elhelyezkedő emeleten lennének a kiállítóterek, valamint lézershow is lenne benne, amelyben a spirál minden egyes lépcsőfoka ezer évnyi máltai történelmet jelképezne.

A projekttervet már benyújtották a máltai hatóságoknak. Andrejev szerint a Málta Szíve "tökéletes emlékműve és szimbóluma lenne a modernitás és a természet, az idő és a történelem fúziójának, és az emberi szellem és kitartás melletti hitvallás lenne".

Az Azúr ablak 2017 márciusában omlott össze, miután korábban már több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a kőhíd előbb-utóbb menthetetlenül össze fog omlani a természetes erodáló erők miatt, amik korábban eleve létrehozták (a sziklaív akkor keletkezett, mikor két mészkőbarlang beomlott). Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat nem zárta ki, hogy az ország megpróbálja pótolni valahogy a természeti látványosságot.

Ne maradjon le semmiről!