Hosszú távon is a PIM főigazgatója lenne a volt századvéges Demeter Szilárd

2019.01.04. 16:47 Módosítva: 2019.01.04. 16:47

Ugyan csak ideiglenesen nevezték ki a Petőfi Irodalmi Múzeum élére, de pályázni fog a főigazgatói posztra hivatalosan is Demeter Szilárd, derül ki az Origo interjújábólDemeter szoros NER-kötődése és századvéges múltja miatt legalábbis meglepő lenne, ha végül nem őt választanák állandóra a pozícióra.

Demeter azután lett ideiglenesen a múzeum vezetője, hogy a kormánypropagandában rendszeresen kritizált Prőhle Gergelyt kirúgták. Az egyébként fideszes kötődésű Prőhlét hevesen támadták a kormányoldalról, elsősorban annak a Magyar Időknek a kulturális rovatából, amit Demeter régi barátja, Orbán János Dénes vezet, mert szerintük túl nagy teret engedett a liberális íróknak. Erről több prominens író is azt mondta, hogy az egész eljárás a Kádár-korszakot idézi.

Sajnos az Origo interjújából az nem derül ki, hogy Demeter milyen programokat képzel el a múzeum élén, vagy milyen tárlattal nyitják 2019-et, tervezi-e például az elődje által kezdetben beígért, de aztán inkább halogatott nagy Wass Albert-kiállítás megvalósítását, vagy mi lesz azzal a Kassák Múzeummal, amelynek csapata összerakta a Prőhle bukását okozó tanácsköztársasági kiállítást.  Inkább egy könnyed társalgást olvashatunk az ideiglenes igazgató életéről, gondolatairól, érzéseiről, és arról, hogy dolgozik az első székely cyberpunk regényen.

Az még az Origótól is kissé szokatlan, hogy a szerzőjük már egy barátságos interjúhoz sem adja a nevét. Az már kevésbé, hogy az ismeretlen riporter minden belemenősebb témát messziről került, így például nem kérdezett rá Demeter korábbi kijelentésére, miszerint kalapáccsal ütögetné az együttesén élcelődő újságíró ujjait.

Viszont a beszélgetésből megtudjuk többek között, hogy az ideiglenes főigazgatót

  • jelölték József Attila-díjra, de ő a kinevezése miatt megkérte az előterjesztőt, hogy ezt vonja vissza, mert még a látszatát is kerülni akarja, hogy nem a munkássága miatt kapta meg,
  • a magyar irodalom nem "halott fehér férfiak termése",
  • a billentyűzetet nem akasztja szegre, de kicsit zárójelbe teszi az írói szerepjátékot,
  • van egy rockzenekara, ami megérett a szintugrásra,
  • világéletében saját ágenda szerint ment előre, nem szorul arra, hogy mások mondják meg, miről mit gondoljon,
  • Karafiáth Orsolya publicistaként szerinte nem egy Ady Endre, de ha jók a versei, nem látja okát, miért ne vendégeskedhetne a múzeumban,
  • egyetlen műsorát sem látta Veiszer Alindának, aki "műsorvezető, vagy valami efféle", de a szólásszabadság jegyében járhat majd sajtótájékoztatókra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás