Nádas, Alföldi és Fischer a kulturális elit élén

2019.01.10. 08:53

A kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb alakjai jellemzően idősebb férfiak, de a generációváltás már érezteti a hatását – derül ki Kristóf Luca, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontja munkatársa által vezetett elitkutatásból. A kutatást tíz év után ismételték meg 2018-ban, az eredményekről most számolt be Hvg. Ebben a felmérésben a szakma, vagyis a magyar kulturális és tudományos élet 458 elismert tagja szavazott, őket kérdezték meg arról, hogy kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legtekintélyesebb tagjainak.  

Feltűnő, hogy 102 férfi mellett mindössze 14 nő nevét említették a megkérdezettek. A fiatalok is kevesen vannak: csak hét 50 évesnél fiatalabb művész, tudós kapott helyet. A legfiatalabb művész, akit a megkérdezettek megemlítettek, a negyvenes évei elején járó Oscar-díjas filmrendező, Nemes Jeles László volt, a legidősebb pedig a kilencvenes éveiben járó zeneszerző, Kurtág György. 

Tíz évvel ezelőtt az összesített listát az azóta meghalt Esterházy Péter vezette Kocsis Zoltán és Nádas Péter előtt. Most Nádas Péter az első.

Íme az összesített lista:

 1. Nádas Péter
 2. Alföldi Róbert
 3. Fischer Iván
 4. Lovász László
 5. Spiró György
 6. Törőcsik Mari
 7. Vidnyánszky Attila
 8. Krasznahorkai László
 9. Eötvös Péter
 10. Parti Nagy Lajos

Kulturális ágakra lebontva az irodalmat Nádas Péter, a színházat Alföldi Róbert, a filmet az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó, a zenét Fischer Iván, az alkotóművészetet Jovánovics György, a tudományt pedig Lovász László MTA-elnök vezeti.   • Hírek
 • Hírek