Nem hozta le a közmédia a DK és a Jobbik közleményét, amiben az ügyészséget szapulják

2019.01.21. 18:02

A közmédia rendszeresen visszadob ellenzéki közleményeket arra hivatkozva, hogy az sérti a közmédia jó hírnevét, vagy sértő másra (pl a miniszterelnök vejére, Tiborcz Istvánra). Ezt ugye elvileg nem nagyon kéne mérlegelniük, törvényileg kötelesek bemutatni az ellenzéki pártok álláspontját is, noha ezt szinte minden nap megtagadják.

Most azonban új szintre léptek: megtagadták a Demokratikus Koalíció és a Jobbik közleményének a publikálását. A többi ellenzéki párthoz hasonlóan - az ügyészséget támadták, amiért azt állapította meg, hogy nem történt közmédia székházában bűncselekmény, amikor a képviselőket biztonsági őrök rángatták ki az épületből. 

A közmédia az elutasítás indokaként a belső szabáyzatának egyik pontjára hivatkozik, ami azt mondja ki: 

a közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen.

A székházfoglalós ügyészségi döntésről itt lehet bővebben olvasni, itt meg a DK kicenzúrázott közleménye:

"DK: Az ügyészség lesz a felelős, ha mostantól erőszak ér egy ellenzéki vagy kormánypárti képviselőt

A Központi Nyomozó Főügyészségen dolgozó fideszes pártkatonák ma azt a döntést hozták, hogy törvényes volt az ellenzéki képviselők elleni erőszak az MTVA-székházban. Diktatúrához méltó döntés született.

A Demokratikus Koalíció szerint csak egyféle törvény létezik. Azt nevezzük törvénynek, ami mindenkire egyformán vonatkozik, legyen kormánypárti vagy ellenzéki. A fideszes ügyészség ma úgy döntött, hogy szabad országgyűlési képviselőket verni. Ahol pedig lehet ellenzéki képviselőket verni, ott szabad kormánypárti képviselőket is, hiszen a törvény előtt mindenki egyenlő. A fideszes ügyészség ma két és fél millió ellenzéki szavazót köpött le és mondta ki, hogy nem védi meg a képviselőiket is. Ezek után az ügyészség felelőssége, ha akár ellenzéki, akár kormánypárti képviselőket ér erőszak a jövőben."

Itt a Jobbik közleménye is:

"Sajnos, a legkevésbé sem meglepő az ügyészség döntése, miszerint a köztévé épületéből "jogszerűen" dobták ki az ellenzéki képviselőket és használtak velük szemben fizikai erőszakot a biztonsági őrök. Szintén várható volt, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarása miatt viszont elrendelik a nyomozást. A Jobbik álláspontja szerint Magyarországon már egy jó ideje nem létezik független ügyészség. A vádhatóság vezetője egy politikai megrendeléseket végrehajtó volt fideszes politikus, ahogyan a legtöbb csak papíron független állami intézményt is egykori fideszesek, vagy megbízható kormánypárti káderek irányítanak. Állami intézmények és vállalatok, oktatás, egészségügy, igazságügy, ügyészség, közmédia - mind, mind olyan területek, amelyeket részben, vagy inkább egészben, megszállt az Orbán-rezsim. Ennek a diktatúrának, megszállásnak kell véget vetni!"

Látható tehát, hogy a megtagadott közlemények nem is a közmédiáról, hanem az ügyészségről szólnak. 

(FRISSÍTÉS 1: nehéz kiigazodni a közmédián. A DK közleményét nem hozták le, de cikkünk megjelenése után a párt frakcióvezető-helyettesének, Vadai Ágnesnek hasonló témájú sajtótájékoztatójáról beszámoltak. Erre lehetne magyarázat, hogy kétszer ugyanarról nem jelenhet meg hír, csakhogy ezt a kormánypárti megnyilvánulásokra egyáltalán nem alkalmazzák, azaz nem túlzás azt állítani, hogy a DK-t hátrányos megkülönböztetés érte.

FRISSÍTÉS 2: A Jobbikos közlemény visszautasításával azután egészítettük ki a cikket, hogy jelezték, őket is diszkriminálta a közmédia.)  • Hírek
  • Személyi kölcsön