Elismerte bűnösségét a torontói sorozatgyilkos

2019.01.29. 17:25

Nyolcrendbeli emberölésben találták bűnösnek a torontói bíróság azt a férfit, aki 2010 és 2017 közt gyilkosságsorozatot hajtott végre. A 67 éves Bruce McArthur elismerte a gyilkosságokat, írta a CBC. McArthurnak szexuális kapcsolata volt több áldozatával is, akikkel vagy a melegnegyedben, vagy online társkeresőn ismerkedett össze.

Virágosládába rejtette a hullákat

Ahogy arról beszámoltunk, 2010 és 2017 között nyolc meleg férfi tűnt el Torontó melegnegyedéből. Az esetek hasonlósága miatt a kanadai rendőrség 2012-ben elindította az úgynevezett Houston projektet az ügyek kivizsgálására. Ez az első nekifutás kudarccal zárult, a projektet 18 hónappal később azzal állították le, hogy nem került elő semmiféle bűncselekményre utaló nyom. Még bő három évbe és két újabb férfi eltűnésébe került, hogy másodszor is lépjenek : 2017 júliusában Prizma projekt néven indult próbálkozás a két frissebb eltűnéses eset vizsgálatára, ehhez felhasználták a Houston során gyűjtött információkat.

McArthurt 2018. január 18-án vitték el a rendőrök a saját lakásából. Azután csaptak le rá, hogy a főként bevándorlók lakta Torncliffe Park környéki, 19. emeleti lakásába egy férfi társaságában belépett. A nyomozók, akik akkor már figyelték a lakást, úgy gondolták, hogy McArthur vendége komoly veszélyben lehet, és nem is tévedtek nagyot. A férfira, aki szexre számítva ment fel a lakásra, megkötözve találtak rá. A torontói rendőrség eddigi legnagyobb szabású igazságügyi vizsgálatsorozata vette kezdetét. A lakásból azóta 1800 bizonyítékot foglaltak le, és vagy 100 ingatlant vizsgáltak át kutyákkal.

Már másnap, január 19-én elkezdték átfésülni a telkeket, ahol McArthur dolgozott. Az egyik ilyen helyszín Karen Fraser háza volt: az ő garázsában tárolta a kertész jó tíz éve a munkaeszközeit, a tárolási lehetőségért cserébe pedig gondozta a kertet. Jóban voltak a tulajdonosokkal, McArthur virágokat adományozott Fraserék jótékonysági rendezvényeire. Egyszer pedig nagy virágládákat hozott azzal, hogy a hátsó kertben szeretné tartani azokat, legyen mit nézegetni, amíg ő és az emberei ebédelnek.

FRASERÉK SOHA NEM GONDOLTÁK VOLNA, HOGY AZOK A VIRÁGLÁDÁK ELTŰNT FÉRFIAK FÖLDI MARADVÁNYAIT REJTIK.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, McArthur leleplezése után döbbenten nyilatkozták a sajtónak: nem volt árulkodó jel, semmit sem sejtettek. A kertésznek megvolt a lehetősége a zavartalan ténykedésre a telken: a tulajdonosok tavasszal és nyaranta gyakran elutaztak hazulról hétvégére a nyaralójukba. Az első hét áldozat maradványai viszonylag gyors egymásutánban kerültek elő a virágosládákból. A nyolcadik áldozatét hónapokkal később, a telek végében lévő, fás részen lévő mélyedésben találták meg, miután egy rendőrkutya szagott fogott.