Stefánia
0 °C
3 °C

A holland hercegnő nem múzeumnak adta, hanem elárvereztette a kivételes Rubens-rajzot

2019.01.30. 20:41

Több mint 8 millió dollárért (2,3 milliárd forint) kelt el egy Rubens-rajz szerdán New Yorkban egy vitatott árverésen, egyesek ugyanis úgy vélik, hogy a kép tulajdonosának, a holland királyi családnak inkább hazai múzeumoknak kellett volna felajánlania megvételre az alkotást.

A kivételes méretű (49 x 31 centiméteres), felemelt karú férfit ábrázoló tanulmány, amely az 1610 táján festett, A kereszt felállítása című szárnyas oltárhoz készült, 1838-ban került Orániai Vilmos herceg, a későbbi II. Vilmos holland király birtokába.

Néhány más monarchiától eltérően Hollandiában is különválasztották az intézményi vagyont és az Orániai-Nassau-dinasztia magánvagyonát. A királyi vagyont 2011-ben a Forbes magazin 220 millió dollárra (61 milliárd forint) becsülte.

A királyi család gyűjteményéből származó műkincsek elárverezése vitát váltott ki a hollandiai múzeumok körében. Véleményük szerint a szerdán eladott Rubens-rajz tulajdonosának, Krisztina hercegnőnek előbb nekik kellett volna felajánlani a művet megvételre, mielőtt külföldi árverésre vitték volna.

Ez erkölcsi kérdés a múzeumok szerint, amelyek úgy vélik, Rubens rajza a holland kulturális örökség része.

Miniszterelnök: magánügy

A kormánykoalícióban részt vevő D66 szociálliberális párt képviselőinek szintén voltak fenntartásaik, mielőtt a szintén a pártot képviselő kulturális miniszter azzal zárta le a vitát, hogy egy mű eladásáról a tulajdonosnak van joga dönteni.

Mark Rutte kormányfő szintén úgy vélte, hogy "magánügyről" van szó.

"Fontos kiemelni, hogy ez a rajz egy magánszemély magánvagyonát alkotja. A tulajdonos azt tehet vele, amit akar, el is adhatja" - fejtette ki Greg Rubenstein, a Sotheby's régi mesterekkel foglalkozó osztályának vezetője.

xx

Szerdán lázas küzdelem zajlott egy, a teremben lévő és egy telefonon licitáló vásárló között. A rajz végül 7 millió dollárért, azaz az adókkal és járulékokkal együtt 8,2 millió dollárért kelt el, jóval a Sotheby's becslése felett, amely 2,5 és 3,5 millió dollár közötti összegre (693-971 millió forint) számított a grafikáért.

A holland mester rajzai esetében a korábbi rekordot 3,2 millió fonttal (1,2 milliárd forint) a Sámson és Delila állította fel a Christie's egy 2014-es londoni árverésén.