Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kiállításon figyeltek fel az örökösök a nácik által elkobzott festményre

2019.01.30. 18:14
Egy nácik által elkobzott festményt követelnek vissza egy zsidó származású francia gyűjtő örökösei: az alkotás egy texasi múzeum gyűjteményébe tartozik, de jelenleg egy potsdami múzeum kiállításán szerepel.

A szóban forgó alkotás Henri-Edmond Cross (1845-1910) francia festőművész Regatta Velencében című festménye, amely jelenleg a potsdami Barberini Múzeum retrospektív kiállításán szerepel - írta a Bild című német lap. Az 1903-1904-ben készült olajfestményt a houstoni Szépművészeti Múzeum adta kölcsön a németországi intézménynek.

Az apró, pontszerű ecsetvonásokból felépülő festményen számos gondola látható, a háttérben Velence városával.

A család ügyvédje, Christoph Partsch szerint a festmény eredetileg a zsidó származású francia gyűjtő, Gaston Lévy tulajdona volt, ám az alkotást 1940-ben elkobozták a nácik.

Az ügyfeleim csupán most értesültek ennek a rég elveszett festménynek a felbukkanásáról és követelik annak visszaszolgáltatását

- mondta el Partsch, hozzátéve, hogy a család Európában él, ám ennél több információt nem árult el róluk.

A potsdami tartományi bíróság a jövő hétig adott határidőt a Barberini Múzeumnak, hogy reagáljon a család követelésére.

A potsdami intézmény együttműködik a houstoni múzeummal az ügyben, és mint hangsúlyozta, mindketten "azon vannak, hogy minél előbb tisztázzák a jogos tulajdonos kilétét".

A Barberini Múzeum szerint a második világháborút követően a festmény az Egyesült Államokban bukkant fel, ahol 1958-ban a houstoni múzeumnak adományozták.

"A származás kérdése különösen fontos Cross esetében, tekintve, hogy olyan művészről van szó, akinek a munkássága a feledés homályába merült Németországban, mivel a nácik a német gyűjteményekben is fosztogattak" - jegyezte meg közleményében a potsdami múzeum. A houstoni Szépművészeti Múzeum egyelőre nem reagált az üggyel kapcsolatos megkeresésre.