Schwarzenegger: Vajna egy igazi akcióhős volt

10804098800 HUSZ4933
2019.01.31. 10:29

Csütörtök délelőtt temették Andy Vajna filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost. A kormány a saját halottjának tekinti Vajnát, ezért a temetéséről is ők gondoskodtak. 

Vajnát a Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában, a központi árkádsor és a Batthyány-mauzóleum közelében helyezték nyugalomra. A temetés a család kérésére nem volt sajtónyilvános. A  szertartáson beszédet mondott Vajna régi barátja, Arnold Schwarzenegger is, aki szerdán magángéppel érkezett Magyarországra. A hollywoodi sztár nem sokkal 11 óra előtt érkezett meg a temetőbe. Elsötétített fekete autója mögött egy másik hasonló kocsiban érkezett Orbán Viktor miniszterelnök a feleségével.

A Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellája
A Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellája
Fotó: Index

Tudósítónk szerint körülbelül 200-300 meghívott volt a helyszínen. A biztonsági intézkedések rendkívül szigorúak voltak, a fotósokat, újságírókat a temető bejáratánál megállították, az autókat kutyákkal vizsgálták át. A szigorú beléptetés miatt a temetés kezdete előtt hosszú sor alakult ki. 

A résztvevők között volt Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Cooky rádiós műsorvezető, Dirk Gerkens, a TV2 vezetője, Geszti Péter, Hidvéghi Balázs és Kocsis Máté fideszes politikusok, Ómolnár Miklós, Edvin Marton, Mága Zoltán, Schmidt Mária, Fodor Gábor, Rubint Réka, Schobert Norbert, Árpa Attila, Herendi Gábor filmrendező. Dobó Kata, Vajna korábbi élettársa, Rogán Antal, Németh Szilárd, Kásler Miklós és Varga Mihály is jelen volt a szertartáson. Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye egy elsötétített üvegű, fekete Mercedesben érkezett a temetőbe. 

Schwarzenegger: Egy igazi akcióhős volt

Először Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, majd Rogán Antal beszélt. „Nem értettük hogyan csinálja, hogy sohasem fárad el" – emlékezett Vajnára. Hozzátette, hogy amikor mások azt mondták, hogy a magyar történelmi film senkit nem fog érdekelni, akkor Vajna leforgatta a Szabadság, szerelmet. „Az első pillanattól láttuk rajta, hogy a magyar film megújítása élete legfontosabb pillanata."

Rogán után Arnold Schwarzenegger mondott beszédet. „Nagyon szerettem Andy Vajnát, és nagyon sokra becsültem őt. Az övé egy nagyszerű bevándorló történet volt" – mondta. Arra is emlékeztetett, hogy Vajna már rögtön az első filmjével ismert lett, a Sylvester Stallonéval leforgatott Rambóval.

„Andy megkérdezte tőlem, hogy mi tetszett a Rambo filmben. Mondtam neki, hogy a sztori, a szkript. Erre visszakérdezett, hogy és mi nem tetszett a filmben? Azt válaszoltam, hogy az, hogy Stallone szerepel benne és nem én" – idézte fel. Schwarzenegger szerint Vajna „egy igazi akcióhős volt".

„Andy igazán tökös volt“

Beszédében a színész elmesélt egy sztorit arról, hogy engedély híján magángéppel szöktek be Moszkvába hajnali egykor a Vörös Zsaru forgatása miatt. Alig volt pénzük, Schwarzenegger saját maga cipelte a ruháit. A Vörös téren úgy vettek fel egy jelenetet, hogy Vajna odaküldte a színészt orosz katonai ruhában trécselni az ott posztoló katonákkal, ő pedig az általa ismert pár orosz szóval elkezdett velük beszélgetni. A jelenet aztán bekerült a filmbe. 

„Andy igazán tökös volt, mindig volt víziója, és soha semmi nem volt lehetetlen számára. Ő volt a legnagyobb szívű ember, aki bármit megtett egy barátért, mindent megtett értem, és nekem sem volt semmi, amit ne tettem volna meg érte" – emlékezett. Schwarzenegger azt is elmondta, hogy Vajna tenni akart valamit a hazájáért, ezért fogadta el Orbán felkérését, hogy legyen a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Szerinte virágzó filmipar jött létre Magyarországon, több ezer munkahelyet teremtve.

„Tímea és Andy ragaszkodtak ahhoz, hogy heti egyszer náluk vacsorázzunk. Ő maga főzött bécsit, gulyást, halas ételeket, minden héten ott voltunk náluk. Volt, hogy kilenc baráttal állítottunk be hozzá, és mindig mindenkit szeretettel fogadott" – idézte fel.

Tudósítónk beszámolója szerint a résztvevők sokat nevettek Schwarzenegger beszéde alatt, majd utána mindenki egy szál fehér virágot tett a producer urnája elé.

Halotti tor a Kempinskiben

A temetést követően a résztvevők átmennek a Kempinski Hotelbe, a halotti tor helyszínére. Elsőként Dirk Gerkens, Dobó Kata, Rubint Réka és Schobert Norbert érkeztek a szállodába. Befutott Szabó Győző, Jakupcsek Gabriella, Mága Zoltán, Leslie Mandoki és Vajna Tímea is. A toron részt vesz Joe Eszterhas magyar származású forgatókönyvíró, az Elemi ösztön és a Szabadság, szerelem szerzője.  A tor a temetéshez hasonlóan nem sajtónyilvános.

Vajna életének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában halt meg két hete vasárnap. Filmjeiről itt, a filmalapnál betöltött szerepéről ebben a cikkben, médiavállalkozásairól pedig itt írtunk hosszabban. Utolsó interjúját az Indexnek adta tavaly decemberben, itt lehet elolvasni.

Borítókép: Huszti István / Index.