Véglegesítették Demeter Szilárdot a PIM élén

2019.01.31. 15:31

Véglegesítették Demeter Szilárdot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói tisztségében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel. Az Emmi 2019. január 16-i határidővel hirdetett pályázatot a PIM főigazgatói tisztségére. A szakma képviselőiből, valamint a PIM munkatársaiból álló bíráló bizottság Demeter Szilárd pályázatát pozitív értékeléssel terjesztette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elé, aki 2019. február 1-jei hatállyal végleges főigazgatónak nevezte ki a pályázót. Demeter Szilárd december közepe óta ideiglenes főigazgatóként vezeti a múzeumot, és már az év elején azt jósoltuk, meglepő lenne, ha végül nem őt neveznék ki végleges intézményvezetőnek.

Demeter Szilárd író, szerkesztő, 1976-ban született Székelyudvarhelyen. 1995-ben végzett a Benedek Elek Tanítóképzőben. 1999-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemen filozófusi diplomát szerzett. Három évig a Korunk című kulturális folyóirat filozófiai szerkesztője volt, emellett a Partiumi Keresztény Egyetem oktatójaként létrehozta és vezette az egyetemi kiadót, felelős szerkesztője volt az egyetemi tudományos folyóiratnak. Több mint tíz évig a Kellék szakfilozófiai folyóirat szerkesztőjeként is tevékenykedett, jelenleg a lap szerkesztőbizottsági tagja.

2008-2014 között Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő mellett dolgozott előbb mint sajtófőnök, később mint irodavezető. 2014-től a Századvég Alapítvány kutató-elemzője. 2017 novemberétől 2018 júliusáig alapító főszerkesztője a magyarországi regionális napilapok mellékleteként megjelenő Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális mellékletnek, júliustól lapigazgatóként azon dolgozik, hogy a mellékletet Kárpát-medencei méretűvé szervezze.

A PIM előző főigazgatót, Prőhle Gergelyt tavaly októberben menesztették, miután a kormánymédiában komoly támadások érték, amiért olyan hazai írókat népszerűsített, mint Dragomán György, Krasznahorkai László vagy Nádas Péter. A Petőfi Irodalmi Múzeum az egyik fő színtere volt a Fideszen belül zajló kultúrharcnak, aminek hátterét ebben a cikkünkben mutattuk be. Prőhle felmentése után a legtöbben arra tippeltek, hogy a radikális nézeteiről ismert Takaró Mihály irodalomtörténész lesz a PIM vezetője, ő azonban a hírek szerint nem vállalta a feladatot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás