Sárosdi Lilla: Elkeserítő, mennyire hatalomféltő, gyáva színházi vezetők vannak

2019.02.07. 08:39

„A probléma nem az, hogy ő dolgozni akar, hanem hogy a szakma nagy részének az az érdeke, hogy ez az ügy megfulladjon” – nyilatkozta Sárosdi Lilla színésznő a Storynak azzal kapcsolatban, hogy Marton László rendező visszatért a színházi életbe. Martont 2017 őszén elsőként Sárosdi vádolta meg azzal, hogy korábban szexuálisan zaklatta őt. Később más áldozatok is jelentkeztek, és kiderült, hogy a rendezőnek Kanadában is volt egy hasonló ügye. A Vígszínház kirúgta Martont, de a rendezéseit nem vették le a műsorról.

Sárosdi elmondta, hogy azért nem lettek komoly következményei a vádaknak, mert egyrészt nem került bíróság elé az ügy, másrészt „mert azok az emberek, akik ma Magyarországon pozícióval, hatalommal rendelkeznek, azok ezt nem segítették több okból sem. Például azért, nehogy még több név kerüljön elő.”

Sárosdi hozzátette, hogy a szakma nagy része nem volt szolidáris vele, akad olyan is, aki elmondta neki, hogy azért nem áll ki mellette, mert évekig járt együtt Martonnal a gőzbe. „Amikor kirobbant a Marton-ügy, a színházi szakma nagy része – annak ellenére (vagy pont emiatt), hogy ezekről a történetekről tudott – már akkor is bevédte. Nekik ez az érdekük. Elkeserítőnek és borzasztó szomorúnak tartom, hogy mennyire hatalomféltő, gyáva színházi vezetők (is) vannak Magyarországon.”

Mint ismert, Marton László idén két darabot is rendez a veszprémi színháznak: Márai Sándor Hallgatni akartam című (korábban Marton által a Vígben is színpadra állított) darabját január 27-én mutatták be, a Tartuffe bemutatója pedig február 8-án lesz.