Beszélt élőben az államtitkár, én meg meztelenül táncoltam mögötte

Kultrovat Podcast – Interjú Szabó Simonnal

kultrovat podcast
2019.02.17. 12:17
Szabó Simonnak vannak szélsőjobbos és fideszes barátai is, a Petőfi TV-n feltehetőleg tiltólistán van, jár tüntetni, de szerinte nem kellene beállnia egymás mellé a szivárványos és árpádsávos zászlóknak.

Még 2015-ben készítettünk interjút Szabó Simonnal, ahol kikérdeztük a fiatalkoráról, a rendezői karrierjének kezdetéről, a kétezres évek bulivilágáról és a Pilvakerről. Azóta eltelt négy év, Szabóval pedig rengeteg minden történt.

  • Szerepelt a Szenzációs négyes című RTL Klubos műsorban, amiben majdnem meztelenül táncoló műsorszáma miatt megbüntették a csatornát;
  • szerepelt Jennifer Lawrence mellett a Vörös veréb című, Budapesten forgatott kémfilmben;
  • a saját fiatalkoráról írt egy forgatókönyvet Savaria Expressz címmel, amit hiába fejlesztett a Filmalappal, aztán mégsem kapott rá gyártási támogatást;
  • és egy fontos szerepben feltűnt a Kölcsönlakás című vígjátékban is.

Az utóbbiról rengeteget beszélünk a podcast folyamán, hiszen ott ült egy asztalnál a film egyik szereplője és a filmről írt, erősen negatív kritika szerzője is. Úgyhogy Szabó Simonnal beszélgettünk arról, hogyan is kellene magyar filmekről írni, melyik a kedvenc filmje (ez a podcast készítőiről is kiderül), melyik volt az az egy szerepe, amit őszintén megbánt, és hogy miért nem zavarja az, ha valaki 3-4 naponta felhozza neki a Moszkva teret és a "Ki a csöcs az a Nagy Imre?!" kérdést, ahogy például mi tesszük a beszélgetés elején.

Szabó beszél arról is, hogy milyen volt az, amikor megmondták neki: jobb, ha mégse megy interjút adni a Petőfi TV-be, és hogy lehet az egyik legjobb barátja egy homofób szélsőjobboldali srác, annak ellenére, hogy ő - ahogy fogalmaz - "előbb állna be a szivárványzászló, mint az Árpád-sávos lobogó mögé", vagy hogy miért csak két hétig volt skinhead életében. Illetve arról is beszél, hogy milyen érzés az, amikor az ember forgatókönyvét a filmalap mindenféle indoklás nélkül visszadobja, és lehet-e ennek köze ahhoz, hogy kijár az ellenzéki tüntetésekre.

Miért jó ez?

Podcastot hallgatni nagyon jó. Hosszú utazásokon, amikor már az összes zenénket rongyosra hallgattuk, és kiolvastuk a könyvet, és egyébként is ráz a busz/vonat, és összefolynak a betűk. És míg olvasni csak nehézkesen, podcastot hallgatni vezetés közben is lehet, sokkal jobb élmény mint bármelyik kereskedelmi rádió reklámszüneteit nyomogatni. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, mert így szellemileg nem vész kárba az az idő sem, amit a testedzésre fordítunk. Podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll az idő, mintha sosem lett volna. Sőt, ha nem olyan a munkája, mint nekünk, hogy szavakat kell egymás mögé rakni, hanem mondjuk pixeleket vagy dobozokat, akkor még munka közben is csak úgy szalad vele az idő.

Ne maradjon le semmiről!