Meghalt André Previn, Oscar-díjas zeneszerző

2019.02.28. 21:05 Módosítva: 2019.02.28. 23:40

Meghalt csütörtökön manhattani otthonában André Previn zongorista, zeneszerző és karmester, közölte menedzsere, Linda Petrikova. Previn pályája elején számos filmzenét is komponált, és négy Oscar-díjat is kapott.

Previn szülei a náci Németországból menekültek Amerikába. Már kamaszként komponált, Hollywoodban az MGM stúdió filmjeihez szerzett zenét. Négy Oscar-díjat kapott az ötvenes és hatvanas években a My Fair Lady, a Gigi, a Porgy és Bess és az Irma, te édes című musicalért.

Hollywoodot a klasszikus zenei karmesterségért hagyta ott: 1967-ben a Houstoni Szimfonikusok zeneigazgatója lett, majd a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Londoni Királyi Filharmonikusokat is vezette. 1998-ban a San Francisco-i Operában debütált A vágy villamosa című színmű alapján komponált operája.

Berlinben született, és klasszikus zenét tanult. Már kamaszkorában, Los Angelesben megismerkedett a dzsesszel, ami teljesen lenyűgözte. Apja egyik rokona zenei igazgató volt a Universal filmstúdióban, Previn pedig az MGM-nél kapott munkát.

Mint később felidézte, Hollywood jó iskola volt számára, mert nemcsak a zeneszerzésben mélyült el, hanem azt is megtanulta, hogyan kell kitűnő zenészekből álló zenekart vezényelni.

Previn ötször nősült, Mia Farrow a harmadik felesége volt. Három gyermekük született és hármat örökbe fogadtak, köztük egy koreai árvát, aki később Woody Allen felesége lett.

A zeneszerző 72 évesen, 2002-ben házasodott össze a 39 éves Anne-Sophie Mutter hegedűművésszel, aki az ötödik felesége lett. 2005-ben lemezük, a Violin Concerto Anne-Sophie, amit feleségének írt, Grammy-díjas lett, 2006-ban azonban elváltak. Pályafutása alatt 10 Grammy-díjat kapott és 1998-ban elnyerte a Kennedy Központ életműdíját is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport