Nagy Imre-szobor: megvan az engedély, jönnek a fakivágások

2019.03.01. 16:14

Nagy Imre szobra a Margit híd pesti hídfőjét fogja nézni a rendezési terv szerint, amelyre a Város Szíve blog információi szerint csütörtökön engedélyt adott az V. kerületi önkormányzat Tulajdonosi Bizottsága. A döntés után azonnal el is kordonozták az építési területet, vagyis a munkálatok már megkezdődtek.

A szobor új helye kialakításának és a Jászai Mari tér déli része teljes rekonstrukciójának az Országgyűlés Hivatala lesz a beruházója. A terveket is ők készítették, ebben a gyepszőnyeg cseréjén túl 13 fa kivágása is szerepel – írja blog az általuk közzé is tett dokumentációra hivatkozva.

Nagy Imre szobra a szökőkút helyére kerül, háttal a Képviselői Irodaháznak és a távolabb álló Országháznak. A szobor elé félkör alakban padot tesznek, a kivágott fákat itt nem pótolnák, cserjéket terveznek ültetni. A kis park közepén eddig egy szökőkút állt, de a rendszerváltásig Marx és Engels páros szobra határozta meg a környék képét.

Ahogy az korábban megírtuk, a szobor Jászai Mari térre helyezése ellen Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Az áthelyezéshez meg kellett szerezni a szobor készítője, Varga Tamás engedélyét is, aki eleinte hevesen tiltakozott az elképzelés ellen. A Népszavának azt nyilatkozta:

Nem tartozik a nyilvánosságra, hogy a magyar társadalom mely bugyraiban próbálok jelenleg szövetségest találni ahhoz, hogy munkám ne a süllyesztőben végezze, hanem megmaradhasson egy jó budapesti központi helyszínen, ha már a helyéről tiltakozásom ellenére erőhatalommal elvitték. Ez az én szakmai érdekem, és az emlékműnek is ez az érdeke, mert Nagy Imre emlékét is ez szolgálja illően.

Varga Tamás ellenérzései ellenére hozzájárult az áthelyezéshez, indoklása szerint azért, hogy az alkotás egy „nívós budapesti helyszínen maradhasson”. (Károlyi Mihály szobrát, Varga Tamás édesapja, Varga Imre művét nemcsak elszállították a Kossuth térről, hanem a fővárosból is elvitték, és egy szinte láthatatlan helyen, Siófok egyik kertvárosi terecskéjén állították fel.)

Február elején a napilapnak küldött levelében Varga azt is elárulta, hogy a szobor új helyét az ő művészi elképzeléseinek megfelelően alakítják ki:

Én döntöm el szobrom konkrét helyét, tájolását. Minden munkafolyamat, amelynek művészeti szempontból jelentősége van, személyes részvételemmel fog történni. Hasonlóképpen magam irányítom a szobor újbóli felállításához szükséges javítási munkákat is. Az első ilyen döntésem az volt, hogy az új, teresebb helyszínen a Vértanúk terén állt bonyolult vízmedencés gránit architektúra helyett, a szobrot inkább érvényesülni engedő környezetet alakítsunk ki.

Varga szerint a teresedést egykor elfoglaló Marx-Engels szobor emléke gazdagítja az alkotás jelentéskörét, a Jászai Mari tér pedig méltó helyszín a történelmi híddal a háttérben.

Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, az Országház mellől titokban, éjszaka bontották el tavaly december 28-én annak érdekében, hogy helyére felállítsák az 1919-es vörösterror áldozatainak 1945-ben ledöntött emlékművét, pontosabban a megsemmisült eredeti alkotás rekonstrukcióját. A Vértanúk terének átépítése március 5-én kezdődik el, emiatt a Nádor utca végét is lezárják az autóforgalom elől. A tér az átépítés után sem nyílik meg újra a gépkocsik előtt, az Országház körüli gyalogosforgalmú zóna részévé válik.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után Belváros Önkormányzatának Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottsága megkereste az Indexet, mondván, a bizottság az alábbi kikötéseket tette a fakivágásokra vonatkozóan: "Jelen tervdokumentáció alapján a fakivágás nem elbírálható, a jelzett fakivágás kizárólag kertészeti szakvélemény birtokában engedélyezhető. A fás szárú növények kivágásáról és pótlásának mértékéről a vonatkozó jogszabályok alapján az illetékes hatóság fakivágási engedélykérelem elbírálása során rendelkezik.”

Hozzátették: “A tulajdonosi jogkörben meghozott döntés nem mentesíti az építtetőt a tárgyi munkákhoz szükséges hatósági engedélyek és egyéb hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.”

Ne maradjon le semmiről!