Felfüggesztették az Esterházy-kincsekért indított pert

2019.03.08. 18:08

Határozatlan időre felfüggesztette az Esterházy-kincsek tulajdonjogáért indított polgári per tárgyalását a Fővárosi Törvényszék. A legjelentősebb magyar főűri gyűjtemény, az Esterházy-kincsek sorsa évek óta kérdéses, mivel a második világháború végétől 2016-ig az Iparművészeti Múzeumban őrzött, majd akkor részben Eszterházára szállított, kiemelkedő értékű ötvösművészeti, érem- és textiltárgyakból álló kollekciót visszaigényelte az ausztriai Esterházy Magánalapítvány arra hivatkozva, hogy a fraknói várhoz tartozó kincseket a magyar állam 1949-ben jogtalanul vette el utolsó tulajdonosuktól, Esterházy Pál hercegtől.

Az eljárást a magánalapítvány 2017-ben indította meg a magyar állammal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a fertődi kastélyt üzemeltető Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-vel szemben.

Az alapítvány ugyanakkor még korábban, 2016. decemberében a műkincsekre vonatkozóan igénybejelentést tett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél. A restitúciós eljárásban azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter - akkoriban még Lázár János - az osztrák alapítványi igényt elutasította, mivel úgy ítélte meg, hogy a vagyontárgyak állami tulajdona jogszerűen keletkezett. Ezt követően az Esterházy Magánalapítvány a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon keresetet nyújtott be a határozat bírósági felülvizsgálata érdekében, amelyet a bíróság elutasított.

A Fővárosi Törvényszék 2018 februárjában a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú döntését hatályon kívül helyezte és a per folytatását, valamint újabb határozat hozatalát rendelte el. Ez az eljárás van most folyamatban, és ezt függesztette fel a törvényszék.

A döntés azonban nem jelenti azt, hogy a műtárgyak sorsa eldőlt volna. A bíróság ugyanis arra hivatkozott, hogy nemrég hatályba lépett a közgyűjteményekben őrzött, vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló kormányrendelet, amely alapjaiban változtatta meg a közigazgatási eljárásban elbírálandó körülményeket, mégpedig olyan módon, hogy az a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazandó. Az új restitúciós szabályozásról, ami a korábbinál nehezebbé teszi az állam által elvett műkincsek visszaigénylését, ebben a cikkben írtunk.

A Fővárosi Törvényszék döntése azt jelenti, hogy a restitúciós eljárást az új szabályok szerint meg kell ismételni, és ha ott ismét elutasító döntés születik, az alapítvány még mindig kérheti a jogorvoslatot a most felfüggesztett polgári perben.

Az Esterházy Magánalapítvány az Indexhez eljuttatott közleményében a döntést úgy értékelte, hogy 

a kincsek sorsának bírósági rendezése így beláthatatlan időtávolságba kerülhet. Ez sem az érintetteknek, sem a nagyközönségnek és a múzeumi szakmának sem jó. Az Esterházy Privatstiftung megerősíti az álláspontját, hogy a továbbiakban is tárgyalásra törekszik.