Soha nem látott képek kerültek elő Michael Curtizről

2019.03.12. 05:11

Negyven, Kertész Mihályt, azaz ahogy Hollywoodban ismerik, Michael Curtiz filmrendezőt ábrázoló fotót kapott a Filmarchívum, írják a hétfői közleményükben. A gyűjteményt a világhírű magyar rendező Kaliforniában élő unokahúga, Linda Goldfarb adományozta az archívumnak.

A sajtóanyag szerint a 23x26 cm-es album több ritka, még sehol sem publikált felvételt is tartalmaz: bécsi, berlini és hollywoodi forgatásokon készült werkfotókat, portrékat, családi körben és társasági eseményeken készült felvételeket. A legkorábbi kép 1914-ben, a legkésőbbi 1949-ben készült. Megörökítik Kertész 1931-es hazalátogatását éppúgy, mint a Warner Bros. Stúdió vezetőjének, Jack Warnernek 1937-es budapesti útját is. 

A fotóalbum anyagát itt lehet böngészni, mindenképpen érdemes megnéznie azoknak, akiket érdekel a harmincas-negyvenes évek Hollywoodja, mert több kép is szerepel különböző korabeli filmek forgatásáról (Balaklava, Halálfejes lobogó), illetve sztárokról (Joan Crawford, Errol Flynn)

A közleményben az is szerepel, hogy megkezdődött Kertész Mihály 1917-es, még Magyarországon forgatott filmjének, Az utolsó hajnalnak a 4K restaurálása, illetve hogy a Filmarchívum kiadásában meg fog jelenni itthon Alan K. Rode monográfiája, a Michael Curtiz: A Life In Film is még az idei évben. Ez a monográfia volt az egyik alapja a 2018-ban bemutatott magyar tévéfilmnek, a Curtiznek is.