Csőd szélén az Országos Széchényi Könyvtár

BJASZ20110502004
2019.03.13. 16:08
A HVG birtokába jutott egy emlékeztető az OSZK egyik februári értekezletéről, amin elhangzott, hogy áprilisra fizetésképtelenné válik az intézmény.

Katasztrofális a helyzet, a tavaly év végi állapot szerint 640 millió forint a hiány

- állapította Megyes Jenő, az 1,5 milliárdos költségvetésű intézmény gazdasági főigazgató-helyettese. A lap szerint hiába kérték a fenntartót, hogy próbálják megoldani a likviditási gondokat, egyelőre nem jártak sikerrel.

A könyvtár helyzetét ezek a tényezők nehezítik:

  • Ismét napirenden van a könyvtár költöztetése. A HVG szerint Tüske László főigazgatót sms-ben értesítette kormány a szándékairól, amiből azt a következtetést vonta le, hogy nem szakmai okok miatt szeretnék kitenni az OSZK-t a Budavári Palotából. (Pedig abból sem lenne hiány, hiszen a jelenlegi épület műszaki állapota rossz, és nem bővíthető.) 
  • Két évvel ezelőtt közel tízmilliárd forintot kaptak arra, hogy fejlesszék az informatikai rendszert és a digitalizációs kapacitást, és ugyan sikerült beszerezni az ehhez szükséges eszközöket, de szoftver még nincs. A Mészáros Lőrinchez tartozó 4iG Nyrt. egyik leányvállalata, az AXIS Rendszerház Kft. ugyanis megtámadta 2018 nyarán kiírt tendert, és ősszel újra ki kellett írni a pályázatot. Hogyan ezen az AXIS vagy a OSZK által preferált, bécsi EBSCO nyer-e, azt még nem derült ki, de az biztos, hogy 2020-ig ezt a projektet sem lehet lezárni.
  • A gyűjtemény gyarapodik, de a külső raktárak beteltek, és a kapacitásproblémákat valamelyest enyhítené, ha elkészülne a piliscsabai raktár, de egyelőre ez is a távoli jövő, hiszen csak októberre lesznek kész a tervek, ami azt jelenti, hogy 2020 végénél hamarabb ez az épület sem készül el. 
  • A munkatársak súlyosan alulfizetettek, az átlagkereset csak havi nettó 160 ezer forint.

(Borítókép: A Budavári Palota délnyugati szárnya, amelyben az Országos Széchényi Könyvtár működik. Fotó: Jászai Csaba / MTI)