Kinevezték a Fidesz médiabirodalmának új vezetőjét

2019.03.22. 16:09

Megtalálták az új vezetőt a tavaly év végén létrehozott, kormányközeli médiaóriás, Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) élére. A 24.hu vette észre, hogy Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója, a kuratórium eddigi tagja lett az irányító testület új elnöke, miután elődje, Varga István egykori fideszes képviselő február 4-én lemondásra kényszerült.

Varga emlékezetes módon azzal vívta ki a kormányközeli médiumok haragját, hogy tehetségtelennek és színvonaltalannak nevezte a jobboldali újságírókat egy tévéinterjúban, és elmondta, hogy csupa független sajtóterméket olvas - az általa felügyelt alapítvány kiadványai helyett.

Az új kuratóriumi elnök, Szánthó Miklós vezette Alapjogokért Központ 2013 nyarán jött létre, látszólag a kormánytól független jogi elemző és kutatóintézetként, vagyis NGO-ként, de megnyilatkozásaikban szinte mindig a kormányéval egyező álláspontot képviseltek. Szánthó Miklós 2017-ben egy interjúban azt is elárulta, hogy a szervezet létrehozását a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a jegybank alá tartozó Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány segítette anyagilag, és azt mondta, a civil jelző szerinte lejáratódott, elveszítette azt a mítoszt, hogy szakmai, objektív érdek- és értéksemleges világot képvisel. Szánthó a nemrég elhunyt Baló Györgynek adott interjújában sem titkolta, hogy a "nem kormányzati szervezet" valójában a kormánypárt segítségével jött létre, sőt azt mondta:

én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy akár Balog Zoltán, akár Kövér László, akár Matolcsy György támogatásra érdemesnek tart minket.

Szánthó Miklós elemzőként a közmédia és a két kormányközeli hírtelevízió adásainak rendszeres vendége. A jogász végzettségű igazgató 2007-től a Fideszhez közelálló Nézőpont Intézetben dolgozott elemzőként.

A Kesma honlapján megjelent közlemény szerint Szánthó kinevezése mellett a médiaalapítvány kuratóriuma is új taggal bővült. Hegedűs Zoltán Szabolcsról azt írják, többéves médiatapasztalattal rendelkezik, dolgozott többek között a új nemzedék egykori lapjának, az UFI-nak, valamint az MTVA Új Média és Teletex Kft. nevű cégének. 

A jelenleg végelszámolás alatt álló Új Média problémás ügyeiről részletesen ebben a cikkben írtunk; a legemlékezetesebb az az eset volt, amikor a közmédia ezen a leányvállalatán keresztül 120 millió forintot költött olyan honlapokra, amelyek olyan nagyon jelentős értéket valószínűleg nem képviseltek. Az UFI, vagyis az Utolsó Figyelmeztetés a magukat fiatal konzervatívoknak valló csoportosulás lapjaként jött létre 1999-ben, 2007-től Reakció néven jelent meg. A nyomtatott kiadás 2008-ban megszűnt, de blogként tovább élt, és 2009-ben ebből alakult meg a változatos pályát befutott Mandiner.hu (ma már ez a portál is a Kesma részeként működik).