Norvégia több ezer műtárgyat ad vissza a Húsvét-szigetnek

2019.03.29. 19:15

Norvégia úgy döntött, hogy visszaadja a Húsvét-szigetnek azt a több ezer tárgyat, amelyet a legendás felfedező és alternatív tudományos elméletek megalkotója, Thor Heyerdahl vitt magával a Chiléhez tartozó csendes-óceáni szigetről.

A restitúcióról az oslói Kon-Tiki múzeum és a chilei kulturális minisztérium írt alá megállapodást Santiago de Chilében, a Chilei Nemzeti Könyvtárban - írja az MTI a BBC nyomán.

A 2002-ben, 87 évesen elhunyt Thor Heyerdahl végzett az első szabályos ásatásokat a Húsvét-szigeten 1955-1956-os expedíciója alkalmával.

A norvég utazó azáltal lett világhírű, hogy 1949-ben egy balsafatutajjal megtette a Peru és Polinézia közti 6000 kilométeres távolságot, és ezzel bebizonyította, hogy Dél-Amerika ősi népei képesek lehettek tengeren elérni és benépesíteni a Csendes-óceán déli részének szigetvilágát. A DNS-vizsgálatok ennek ellenére később azt igazolták, hogy nem dél-amerikai, hanem délkelet-ázsiai migránsok népesítették be a dél-csendes-óceáni szigeteket. Heyerdahl több más alternatív tudományos elméletet is megfogalmazott, színesen, élvezetes stílusban megírt könyvei nagyon népszerűek voltak világszerte a 20. század második felében, de a tudományos világ többnyire elutasította feltételezéseit. Aku-aku - A Húsvét-sziget titka című könyve 1960-ban magyarul is megjelent. A felfedező 2002-ben halt meg, 87 éves korában.

Az aláírási ceremónián részt vett a néhai norvég felfedező fia, ifjabb Thor Heyerdahl is, aki azt mondta, hogy a Húsvét-szigeti ásatásokból származó tárgyak repatriálásával teljesítik apja azon ígéretét, miszerint elemzés és publikálás után visszaadják azokat a szigetet lakó rapanui népnek.

A Kon-Tiki múzeum igazgatója, Martin Biehl közös érdeknek nevezte, hogy a leletek visszakerüljenek a Húsvét-szigetre, "de főleg egy jól felszerelt múzeumba".

Consuelo Valdes chilei kulturális miniszter tárcája küldetésének nevezte, hogy támogassa a rapanui nép "jogos igényét" kulturális öröksége visszaszerzésére.

A restitúció részletei nem ismertek, az érdekelt felek szavaiból csak annyi derült ki, hogy az hosszabb időt igényel.

A Húsvét-sziget  a londoni British Museumtól és Franciaországtól is visszakövetel egy-egy egyedülálló moai szobrot, amelyeket még a 19. században hurcoltak el a felfedezők. A gyarmatosítás korában nagy nyugati múzeumokba került egzotikus műtárgyak restitúciójának kérdése világszerte nagy vitákat vált ki.  • Hírek
  • Bankszámla