3,5 milliárdot kapnak a fővárosi színházak a tao-pénzek helyett

2019.04.04. 13:15

Döntöttek a kiemelt budapesti színházaknak a kivezetett tao-támogatások helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásról, írja az MTI. A tizenegy fővárosi fenntartású színház között idén 3,5 milliárd forintot osztottak szét a fővárosi vezetés javaslata alapján - erről Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester beszélt csütörtökön közös sajtótájékoztatójukon.

Kásler Miklós elmondta, a tao-rendszer kivezetése után többlettámogatási rendszert alakítottak ki. A többlettámogatással szerinte minden előadó-művészeti ág jelentős támogatáshoz tud jutni, és fenn lehet tartani az eddig elért színvonalat. A rendszer elmondása szerint így lényegesen áttekinthetőbbé vált, és "sokkal jobban kifejezi a magyar kultúra eredetileg is megjelent rendkívüli sokszínűségét" - tette hozzá.

Tarlós István közölte: a kormánnyal kötött megállapodás alapján javaslatot tett a többlettámogatás elosztásáról, és Kásler Miklós ezt jóváhagyta. A 3,5 milliárd forintos többlettámogatás 541 millió forinttal magasabb, mint a már említett tizenegy színház által befogadott tao-támogatás volt 2018-ban - mondta.

Az Index írta meg először tavaly ősszel, hogy a kormány megszünteti az előadóművészetek taóját. A döntés következményeiről, a jegyárak emelkedéséről, a kisebb társulatok és független színházi műhelyek veszélybe kerüléséről pedig itt írtunk hosszabban  • Tippek
  • Biztosítás