Már jobban értem Orbánt, mondja a miniszterelnök neves francia kritikusa

-3609604485896504598 HUSZ9994
2019.04.08. 18:59 Módosítva: 2019.04.08. 21:13

„Hosszú beszélgetés volt, a vitás kérdések mélyére hatoltunk” – mondta Bernard-Henry Lévy liberális francia filozófus és politikai aktivista, miután kijött Orbán Viktortól a karmelita kolostorból. Lévy két és fél órán keresztül beszélgetett Orbánnal, ami csaknem példátlan a miniszterelnök pályáján: nemigen akadtak eddig olyan esetek, hogy Orbán leült volna beszélgetni a liberális kritikusaival.

Ahogy azt megírtuk, Orbán az után hívta kávézni Lévyt, hogy a filozófus az Indexnek adott interjúban élesen bírálta a magyar miniszterelnököt, pestisnek nevezte az illiberalizmust, arról beszélt, Magyarország előbb-utóbb talán a rubelzónához fog csatlakozni, és többek között azt is kijelentette:

Az az Orbán, akivel 30 éve találkoztam, nagyon más volt, mint a mai. Akkor még egy igazi liberális volt. Egyébként szívesen találkoznék vele újra, hogy ennyi idő után megkérdezzem tőle: Egyike voltál azoknak, akik kihúzták Magyarországot a KGB markából; akkor hogy árusíthatod ki most az országot, még ha nem is szándékosan, az FSZB-nek? Mi történt veled?” 

A találkozó után rákérdeztünk, feltette-e ezt a kérdést is a miniszterelnöknek. Lévy az Index kérdésére azt válaszolta:

Megpróbáltam megérteni a rejtélyt, és most már világosabban látok. Az egy másik korszak volt: először harminc éve, a rendszerváltás után találkoztunk. Most, azt hiszem, részben megértettem, mi történt, de persze nem teljesen: minden ember rejtély. De azt legalább egyértelművé tettem számára, hogy én mit is támogatok

– mutatott rá Lévy a mellkasára tűzött, a Magyar Tudományos Akadémiát támogató, More Than Academy feliratú kitűzőre.

Lévy ugyanakkor maga sem sem gondolta volna, hogy ilyen hosszú ideig lesz bent Orbánnál, így nem is nagyon maradt ideje az újságíróknak nyilatkozni: közölte, a részletes véleményét majd egy holnapi sajtótájékoztatón mondja el. 

Nem értünk egyet a liberalizmus, a nacionalizmus és Európa fogalmának kérdésében, sem pedig abban, milyen politikát folytat Magyarország a migránsokkal kapcsolatban. De annyi bizonyos, hogy a miniszterelnök legalább rászánta az időt, és minden olyan kérdésemre válaszolt, amelyet a magyar civil szervezetek és a CEU vezetőivel való találkozóim során gyűjtöttem össze. Más a véleményünk, de legalább tudunk vitatkozni: nagyon civilizált módon beszéltük végig a vitás kérdéseket

– közölte Lévy.

Bernard-Henry Lévy azért jött Magyarországra, mert jelenleg egy maga által írt, rendezett és eljátszott színházi előadással járja Európa városait, nem titkoltan azért, hogy megpróbálja meggyőzni az európai polgárokat, szavazzanak mindenütt az illiberalizmus ellen.

A budapesti előadás április 10-én lesz. Lévy korábbi interjúnkban azt is elmondta, azért kellett végül egy nem állami vagy budapesti fenntartású magánszínházat, a Belvárosi Színházat kibérelniük az estére, mert a budapesti kőszínházak jó része visszautasította a befogadást, amint megtudták, hogy egy Orbánt bíráló előadásról van szó.

(Címlap- és borítókép: Huszti István/Index)