Magyar fotós is elnyerte a világ legfontosabb sajtófotódíját

K  AP20190412006
2019.04.12. 09:51

Máté Bence Túlélési ösztön című fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában – jelentették be csütörtökön Amszterdamban. A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. 

A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében, és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él – írja az MTI.

A fődíjat az amerikai John Moore nyerte azzal a síró hondurasi kislányt ábrázoló fotójával, amiről mi is hosszan írtunk annak idején. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben, Mexikó és az Egyesült Államok határán.

A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Idén új díjkategóriát is bevezettek: ez az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd–holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai menekültek konvoját örökítette meg 2018 októberében–novemberében.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjakra a különböző kategóriákban. A közlemény szerint a jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

Az Év Sajtófotója díjat tavaly Ronaldo Schemidt venezuelai fotós kapta egy szimbolikus jelentésű képért, amely egy caracasi tüntetésen robbanás következtében meggyulladt férfiról készült.

Az összes díjazott felvétel megtekinthető a World Press Photo honlapján.

A 34 éves, számos nemzetközi természetfotós díjat nyert Máté Bence csaknem hatszáz felvételéből márciusban nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten, majd a tárlat országos turnéra indult.

Április végéig Debrecenben, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.

Máté Bencét részletesen bemutattuk 2015-ben:

Aztán 2017-ben, amikor szintén nyert a World Press Photón, a képei készítéséről kérdeztük:

És még egy videót is készítettünk a mostani kiállítása készítéseinek előzményeiről:

Az ország leghíresebb természetfotósa különleges kiállításra készül

(Borítókép:   A World Press Photo Alapítvány által közreadott 2018 áprilisában Kovásznában készített Túlélési ösztön című kép amelyen levágott lábú és a békapetékkel teli vízbe visszadobott békák a felszín felé törekednek. Ezzel a képpel Máté Bence természetfotós első díjat nyert az egyedi természetfotó kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2019. április 11-én. - fotó:  MTI/AP/World Press Photo Alapítvány/Máté Bence)

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Babaváró hitel