Salma Hayek férje 100 millió eurót ajánlott fel a Notre-Dame helyreállítására

2019.04.16. 08:52 Módosítva: 2019.04.16. 14:06

François Pinault milliárdos és fia, François-Henri Pinault 100 millió euróval, azaz körülbelül 32 milliárd forinttal kívánja támogatni Párizs egyik leghíresebb épületének újraépítését a hétfői tragikus tűzvész után, ami komoly károkat okozott – írja a CNN. 

Csak hogy legyen némi elképzelés a pénzügyi helyzetükről, az ő tulajdonukban van többek között a Kering cégcsoport, ami alá olyan luxusmárkák tartoznak, mint a Gucci, az Alexander McQueen, az Yves Saint Laurent vagy a Balenciaga, az idősebbik Pinault vagyona pedig a Bloomberg szerint 37,3 milliárd dollár.

François-Henri Pinault, Salma Hayek férje kifejtette, nemcsak a francia embereknek óriási tragédia az, ami történt, hanem mindenkinek, akinek fontosak az ilyen értékek. Hozzátette, az a legfontosabb, hogy minél hamarabb visszaállítsák a Notre-Dame eredeti állapotát, ezért is döntöttek úgy, hogy ilyen komoly összeget ajánlanak fel erre a célra. 

A párnak van egy ingatlanja a székesegyház közelében, és 2009. február 14-én a Notre-Dame közelében házasodtak össze – írja a People.

Mint oly sokakat, engem is ledöbbentett és mélységesen elszomorított, amikor láttam, hogy a csodálatos Notre-Dame füstbe borult. Szeretlek, Párizs!

– írta a színésznő az Instagram-oldalán. 

Egy ideig a család támogatása volt legnagyobb összegű anyagi segítség, ami érkezett, de az AFP információi szerint az LVHM vállalat és az Arnault család azóta 200 millió eurót ajánlott fel a helyreállítási munkálatokra.  A France24 pedig úgy tudja, hogy a Total olajipari cég szintén 100 millió euróval szállt be. 

A Notre-Dame újjáépítéséért az egész világ megmozdul: Európa segíteni fogja a katedrális újjáépítését, írta ki Twitter-oldalán Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke felkérte az unió mind a 28 tagállamát, hogy segítsen Franciaországnak felújítani a Notre-Dame székesegyházat. Tusk kifejezte szolidaritását és személyes megrendültségét hangsúlyozva arról is írt, hogy szülővárosa, Gdańsk Lengyelországban súlyos bombázást szenvedett a második világháború alatt.

De gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. Szerinte

nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás.

Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális huszártornya, és odaveszett a teljes tetőszerkezet. A magánemberektől, cégektől, szervezetektől és egyéb forrásokból érkezett felajánlások összege már most 500 millió euróra rúg.